У Вашингтоні міністрами закордонних справ країн-членів НАТО планується розглянути пакет військових заходів реагування на агресію Росії. Документ гарантуватиме безпеку для проходу українських суден через Керченську протоку та в Азовському морі.

Про це йдеться у повідомленні під час брифінгу в Вашингтоні дипломата США при НАТО Кей Бейлі Гатчісон.

"Це пакет, який включає повітряне спостереження, а також введення більшої кількості кораблів НАТО в Чорне море, щоб гарантувати безпечний прохід українських суден через Керченську протоку й Азовське море", - зазначила американський дипломат.

Як ссказала дипломат, союзники по НАТО повинні знати, що ці води є відкритими для вільного судноплавства, "що країни Чорноморського басейну та розташовані навколо убезпечені від російського втручання".

У зв'язку з цим дипломат нагадала, що Росія розміщує все більше озброєння в Криму, який досі є частиною України.

"Дуже важливо, щоб Румунія, Болгарія, Україна, а також Грузія мали гарантії безпеки в Чорному морі як для судноплавства, так і щодо безпеки на суші", - підкреслила посол.

Крім того, Гатчісон нагадала про захоплення в листопаді минулого року і взяття в полон Росією українських кораблів і членів екіпажів.

"Це неприпустимо, що вони утримують українських моряків у в'язниці в Москві прямо зараз. І отже, ми маємо намір запевнитися, що маємо можливості стримати дуже агресивну Росію", - наголосила постійний представник США при НАТО.

Примітно, дипломат повідомила, що на зустрічі глав зовнішньополітичних відомств обговорюватимуться інші агресивні дії Росії. Зокрема, йтиметься про порушення Москвою договору РСМД (щодо скорочення ракет середньої та малої дальності). До речі, США були змушені вийти з Договору, оскільки РФ нехтувала його положеннями.

"Ми документували це протягом понад п'яти років", - сказала посол.

Тепер Альянс має бути готовим до стримування ракет РФ.

Нагадаємо, телефони Коломойського, Зеленського, Ткаченко: Ляшко влаштував істеричний "злив" в Facebook.

Раніше портал Знай.ua повідомляв, що українці показали вражаючу міць "Козака-2".

Як повідомляв "Знай.uа", бойовики забрали життя легендарної волонтерки, що пішла на фронт добровільно.