Стало відомо, що насправді стояло за скандалом навколо аналізів кандидатів у президенти Петра Порошенка та Володимира Зеленського. Виявляється, легендарний боксер і брат мера Києва Віталія Кличка закликав кандидатів здати аналізи, проте переплутав антидопінгові організації WADA і VADA, передає "Обозреватель" з посиланням на Facebook спортсмена.

Справа в тому, що у своєму першому зверненні на сторінці в соціальній мережі Facebook боксер згадав World Anti-Doping Agency (Всесвітнє антидопінгове агентство, WADA. штаб-квартира – Монреаль), а потім повідомив про прибуття у Київ фахівців Voluntary Anti-Doping Association (Добровільна антидопінгова асоціація, VADA , штаб-квартира – Лас-Вегас).

Це й викликало плутанину серед українців, для яких абревіатури обох організацій звучать однаково – ВАДА.

Ця організація займається боротьбою з застосуванням допінгу в олімпійських і паралімпійських видах спорту, адже була створена за підтримки Міжнародного олімпійського комітету (МОК) і наполовину ним фінансується.

VADA ж пропонує антидопінгові програми в професійному боксі і змішаних єдиноборствах. Ця організація приділяє особливу увагу тестування на наркотики, які здатні підвищувати працездатність бійців, вживання спортсменами так званих PED (підвищують ефективність ліків), різних харчових добавок і т. д.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Астролог побачив у травні "лихо" для України Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

WADA робить упор на боротьбу з метаболічними, анаболічними засобами, стероїдами і т. д.

Головна ж відмінність WADA від VADA полягає в тому, що перша організація проводить обов'язкове тестування, друга – добровільне. Наприклад, якщо спортсмен тричі пропустить допінг-тест WADA, він отримає мінімум однорічну дискваліфікацію. Покарання за порушення кодексу VADA виносить організація, в якій виступав боєць.

Як повідомляв раніше Знай.ua, у соціальних мережах обговорюють білборди з рекламою Петра Порошенка, на яких він дивиться на президента Росії Володимира Путіна.

Також Знай.ua писав про те, що український журналіст Іван Яковина проаналізував імовірність перемоги шоумена Володимира Зеленського у президентських виборах.