У четвер, 25 квітня, Верховна Рада ухвалила законопроект №5670-д "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Переможець виборів президента Володимир Зеленський прокоментував ухвалення закону про мову.

Про це йдеться у його коментарі, який поширила прес-служба "Зе!команди".

Володимир Зеленський заявляє, що після вступу на посаду проаналізує щойно прийнятий закон про українську мову на предмет дотримання усіх прав громадян.

Володимир Зеленський

"Після мого вступу на посаду президента буде зроблений ретельний аналіз цього закону, щоб пересвідчитися, що в ньому дотримані всі конституційні права та інтереси всіх громадян України. За підсумками аналізу реагуватиму відповідно до конституційних повноважень президента України i в інтересах громадян", – заявив переможець президентських виборів.

Популярні новини зараз
Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін На ТЦК чекає колапс: терміни поставили в глухий кут Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною
Показати ще

Окрім того Зеленський вкотре заявив про свою позицію щодо того, що українську мову потрібно впроваджувати не шляхом заборон і покарань, а створенням позитивних прикладів та стимулів.

"Законопроект про державну мову розглядався під час виборчого циклу, що зробило його заручником політичної риторики. Закон був ухвалений без попереднього достатньо широкого обговорення із громадськістю", - підкреслив Зеленський.

За проект закону №5670-д у другому читанні та в цілому проголосували 278 народних депутатів. Варто нагадати, що парламент ухвалив цей законопроект ще 4 жовтня 2018 року. Відтоді його доопрацював комітет з питань культури та духовності.

Згідно із законопроектом, єдиною державною мовою в Україні є українська, а "спроби запровадження в Україні офіційної багатомовності провокують мовний розкол країни, міжетнічне протистояння та ворожнечу і спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу". Проект передбачає, що українською мовою має володіти кожен громадянин України, а також усі претенденти на українське громадянство.

Нагадаємо, "Бомба сповільненої дії": Романенко пояснив, що не так із мовним законом.

Як повідомляв раніше Знай.ua, Шахов пообіцяв Гройсману "екскурсію" в реальність під час прийняття мовного закону.

Також Знай.ua писав про те, що у Зеленського запропонували свій варіант розвитку української мови: батіг чи пряник.