Чинний прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що рішення щодо полонених українських моряків виніс "Гаазький трибунал". Однак відповідне рішення оголосив Міжнародний трибунал ООН з морського права (ITLOS).

Таку помилку Гройсман допустив у дописі на особистій сторінці у соціальній мережі Facebook.

Однак вже за декілька годин після публікації прем'єр-міністр виправив помилку у повідомленні.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Та користувачі мережі все ж помітили ганебну помилку в тексті й запитали про це Гройсмана в коментарях: "Що там, як Гаазький трибунал поживає?".

Зазначимо, що у суботу, 25 травня, о 12:00 за київським часом Міжнародний трибунал з морського права виніс рішення за позовом України щодо полонених моряків. Трибунал ООН зобов'язав Росію негайно звільнити 3 українських військово-морських кораблів та 24 членів їхніх екіпажів.

Повний текст рішення з'явився у соціальній мережі Twitter на офіційній сторінці Міністерства закордонних справ України.

"Росія повинна негайно звільнити морські судна Бердянськ, Нікополь і Яні Капу, і повернути їх під контроль України", - йдеться в дописі.

Відомо, що трибунал ухвалив рішення за трьома пунктами:

  • Негайно звільнити та повернути українські кораблі (19 голосів "за", 2 "проти")
  • Звільнити та повернути українських моряків (19 "за"; 1 "проти")
  • Росія та Україна мають подати трибуналу звіт про виконання тимчасових заходів до 25 липня (19 "за"; 1 "проти").

    Полонені українські моряки
    Полонені українські моряки

Крім того на засіданні було зазначено, що можливості досягнення мирного вирішення конфлікту з боку України були вичерпані, українська сторона намагалася вести перемовини з Росією, втім безуспішно. Також у рішенні йдеться, що Україна виконала 289 статтю конвенції перед тим, як звернутися із позовом. І трибунал прийшов до висновку, що він має повноваження для прийняття рішення, попри зворотні заяви РФ.

Нагадаємо, що в МЗС Німеччини закликали Росію виконати рішення Міжнародного трибуналу ООН про звільнення українських полонених моряків.

Як повідомляв "Знай.ua", як українських полонених утримують в Росії: мати моряка розповіла шокуючі деталі, "жодного разу за півроку".

Також "Знай.ua" писав, що на фрегаті Військово-морських сил Збройних сил України "Гетьман Сагайдачний" відбувся концерт на підтримку полонених РФ українських моряків.