Досягнення миру виключно політико-дипломатичним шляхом – пріоритетне завдання Опозиційного блоку. Про це заявив голова парламентської фракції Опозиційного блоку Вадим Новинський під час «Форуму об'єднаних опозиційних сил «Довіряй ділам», який пройшов у Києві, передає прес-служба Опозиційного блоку.

«П'ять років в Україні йде війна, в якій вже загинуло понад 10 тисяч осіб. Близько двох мільйонів стали біженцями. Зруйнована інфраструктура – але це півбіди, це можна відновити. Але людей вже ніколи не повернеш. Тому дуже важливо зупинити громадянський конфлікт на Південному Сході», – зазначив Вадим Новинський.

За його словами, 75% українців хочуть, щоб мир був досягнутий політико-дипломатичним шляхом. «На жаль, попередня влада була сліпа і глуха. Однією рукою вони підписували Мінські угоди, а іншою – підписували закони, які ускладнювали їх виконання. Ми маємо намір боротися за мир виключно мирним, дипломатичним шляхом. Ніяких військових дій, ніякої війни до переможного кінця – цього не може бути. Повне виконання Мінських угод – ось шлях до миру», – додав лідер фракції Опозиційного блоку.

На думку Вадима Новинського, сьогодні необхідні прямі переговори з Луганськом, Донецьком і Москвою. Він також заявив про необхідність скасування блокади Донбасу.

«Блокада була встановлена ​​рішенням Ради національної безпеки і введена в дію указом президента. І тому ми вимагаємо від президента Володимира Зеленського, щоб він або своїм указом, або, зібравши РНБО, її скасував. В такий спосіб ми почнемо економічну реінтеграцію непідконтрольних територій. А слідом за нею піде політична реінтеграція. І підприємства, які працюють на непідконтрольній території, будуть працювати за українськими законами, а українці, які там живуть, будуть отримувати зарплату в українських гривнях, а не російських рублях. Це потрібно зробити негайно», – додав опозиціонер.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

Вадим Новинський також заявив про необхідність відновлення соціального забезпечення українців, які живуть на непідконтрольних територіях.

«Ми знаємо, що борги по виплатах пенсій перед жителями непідконтрольних територій досягли небувалих розмірів. Це потрібно терміново усувати. Звичайно, після встановлення миру на Донбасі ще потрібно буде багато чого зробити, щоб примирити всіх українців. І, звичайно, тут буде дуже важливою роль Української православної церкви. Сьогодні УПЦ – єдиний інститут в нашій державі, який продовжує свою діяльність на абсолютно всій території України – і на непідконтрольних територіях Донбасу, і в Криму. І у нашої партії, напевно, у єдиної, в 2016 році була внесена в програмні документи підтримка канонічного православ'я в Україні, тобто нашої канонічної Української православної церкви. І ми були єдиною фракцією, що не голосувала за ці антицерковні закони, які створили ще й релігійний конфлікт в нашій країні», – зазначив народний депутат.

«Шлях до миру дуже довгий. Але я впевнений, що ми зробимо все для того, що він наступив. Ми об'єдналися для того, щоб в країні були мир та розвиток, а між українцями - порозуміння та взаємоповага», – резюмував Вадим Новинський.