На залучення приватного партнера для розробки і видобування нафти та газу на найбільшій за площею ділянці "Дельфін" на Чорноморському шельфі оголошено державний конкурс. Заявки на участь подали чотири компанії.

Про це повідомляють журналісти програми "Схеми: корупція в деталях".

Читай Знай.uа в оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Серед заявників: американська Frontera Resources, яка сама й ініціювала цей конкурс, Trident Black Sea колишнього депутата Державної думи Росії Іллі Пономарьова, азербайджанська компанія Caspian Drilling Company LTD та "Укрнафтобуріння", яка належить українському олігарху Ігорю Коломойському.

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини
Показати ще

Trident Black Sea на 90% належить Trident Acquisitions Corp, а ще на 10% – ірландській San Leon Energy PLC. Ключовим акціонером Trident Acquisitions Corp є Ілля Пономарьов – екс-депутат Держдуми, який емігрував з Росії в Україну. Ще 10% акцій належить співвласникові мережі супермаркетів "АТБ" Геннадію Буткевичу.

Сам Пономарьов у коментарі Радіо Свобода зазначив, що має громадянство України, а від російського відмовився. І додав, що компанія Trident Black Sea в разі перемоги планує інвестувати 1 мільярд доларів у розробку ділянки шельфу.

Іншим претендентом є українська компанія "Укрнафтобуріння". ЇЇ кінцевими бенефіціарами через офшорні компанії є олігарх Ігор Коломойський, депутат від групи "Відродження" Віталій Хомутиннік і колись російський, а тепер український бізнесмен Павло Фукс.

Caspian Drilling Company (CDC) була заснована у вересні 1996 року Державною нафтокомпанією Республіки Азербайджан (55%) спільно із "Санта-фе" (45%) на базі Морської розвідувальної бурової компанії СРСР. Від червня 2009 року Державній нафтовій компанії Азербайджану належить понад 92% CDC.

Компанія Frontera Resources, яка ініціювала проведення конкурсу, має сумнівні проекти у Молдові та Грузії, а її фінансовий звіт за 2017 та 2018 роки свідчать про те, що компанія є збитковою.

Відповідно до закону комісія зобов’язана визначити переможця та надати пропозицію до Кабінету міністрів протягом місяця – тобто до 12 липня 2019 року. У свою чергу, після подачі пропозиції уряд має укласти угоду протягом двох місяців – до 12 вересня 2019 року.

Як повідомляв портал Знай.ua, Коломойський продає ФК Дніпро