Назва "Роттердам плюс" практинчно завжди фігурє при згадуванні в суспільстві тми ціноутворення тарифів на електроенергію . Як впливає "Роттердам+" на оплату за світло?

Про це пише "24 канал".

Читай Знай.ua в оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

вугілля

Що таке "Роттердам+"

Це методика формування ціни на паливну складову (а саме вугілля) при виробництві електроенергії на теплових електростанціях в Україні.

Популярні новини зараз
За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів
Показати ще

Після того, як Україна втратила контроль за частиною Донецького вугільного басейну після окупації Донбасу, у 2016 році українська влада для забезпечення енергонезалежності прийняла рішення купувати вугілля на міжнародній біржі у Нідерландах. А до цієї країни паливо завозять з ПАР та Південної Америки.

Нацкомісія з питань енергетики та комунальних послуг розробила (зокрема, автором вказують Дмитра Вовка, керівника НКРЕКП) і затвердила цю методику. У відомстві запевнили, що формула усуне ручне регулювання цін, забезпечить незалежність від постачань із зони АТО, позбавить Україну від проблем з достатністю вугілля для опалювального сезону.

Як рахуються ціни за даною методикою

Вартість палива визначає наступна формула: ціна вугілля у портах Амстердам – Роттердам – Антверпен + вартість його доставки в Україну. Транспортування до українського порту та залізничний транспорт територією України на склади ТЕС входять у вартість доставки.

Ціна вугілля визначається як середня ціна на Європейському ринку за 12 місяців, які передують місяцю встановлення прогнозованої оптової ринкової ціни (тому некоректні порівняння з ціною на біржі Роттердама на певну дату).

Втім, як показала практика, ця методика призвела до того, щи ми за два роки маємо вдвічі дорожчу електроенергію.

Скандали навколо "Роттердам+"

Відповідно до методики, українські ТЕС повинні були укласти контракти з іноземними контрагентами на поставку антрацитової марки вугілля, перевести котли з антрацитної групи вугілля на газову, яке добувається в Україні. Ціна на вугілля, видобутого з державних шахт, мала дорівнювати ціні за вугілля по "Роттердам+", що мало зменшити потребу в державній підтримці вугільної галузі.

Про корупційність методики заявляли і експерти, і депутати, і чиновники.

Дію формули "Роттердам плюс" кілька разів намагалися оскаржити в судах. Проте суд відхилив позов та залишив усе, як є.

Трохи пізніше, 24 березня 2017 року Національне антикорупційне бюро України розпочало досудове розслідування проти посадовців Нацкомісії. Предметом зацыкавленосты схемою НАБУ стало зловживання посадовцыв службовим становищем.

Але в липні Солом'янський районний суд міста Києва відмовився задовольнити клопотання детективів НАБУ щодо тимчасового доступу до документів десяти банків, пов'язаних із рахунками та рухом грошей "Центренерго" та "ДТЕК Дніпроенерго". У вересні натомість детективам НАБУ цей суд дозволив тимчасовий доступ до рахунків "ДТЕК Дніпроенерго" в "Укрсоцбанку".

Низка розслідувань щодо "корупційності" "Роттердаму+" триває і досі. Зокрема, у травні цього року стало відомо, що детективи НАБУ розслідують зловживання та порушення відносно "Роттердаму+" у компанії ДТЕК Ріната Ахметова.

Бути чи не бути "Ротттердаму+" в Україні

Як заявляли у Генпрокуратурі, формула "Роттердам+" сприяє розкраданню бюджетних коштів, і вся ця методика – "мафіозна загроза".

Скадається враження, що за існування "Роттердам+" виступають лише в НКРЕКП, генеруючі компанії та трейдери, адже вони мають з цього прибутки.

Тепер лише правоохоронні органи та НАБУ можуть поставити крапку у питанні скандальної формули.

Нагадаємо, в Україні можуть скасувати дешевий нічний тариф на електроенергію.

Як повідомляв раніше Знай.ua, скандальний указ Порошенка про створення в Україні НКРЕК суд визнав незаконним.

Також портал Знай.ua писав, що уряд змусив Нафтогаз змінити ціну на газ.