Конституційний суд визнав незаконним створення в 2014 році закону про Нацкомісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.
Про це повідомляє Громадське.
Деякі положення закону про НКРЕКП Конституційний суд визнав такими, які не відповідають Конституції України.

Читай Знай.ua в оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Даний орган створили після відповідного указу Петра Порошенка, а через два роки парламентарі ухвалили закон про НКРЕКП, яким визначила загальні підстави діяльності органу та обрання його членів.

Так, Конституційний суд зазначив, що глава держави не мав права створювати нові державні органи, так само, як не мав права призначати членів, які входили до новоствореного органу.

Також, відповідно до рішення Конституційного суду, визначений законом про НКРЕКП правовий статус тарифного регулятора не відповідає чинній Конституції. Так, за своєю сутність НКРЕКП є центральним органом виконавчої влади, а тому відповідно до Конституції закон мав визначити саме такий її статус, який передбачає входження НКРЕКП в систему органів виконавчої влади і спрямування її роботи Кабінетом Міністрів.

Популярні новини зараз
Орендарі можуть привласнити житло? Що треба знати Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари Українці почнуть отримувати сонячні панелі: кому пощастить не боятися відключень Є чим пишатися: який вигляд має перший український позашляховик, який плутають з іномаркою
Показати ще

Після того, як НКРЕКП почав роботу, з діяльністю установи пов'язували низку корупційних скандалів, зокрема запровадження схеми визначення собівартості електроенергії, відомої як "Роттердам+".

Додамо, НКРЕКП в Україні відповідає за визначення розмірів тарифів на компослуги та затверджує формули, за якими втсановлюють тарифи на електрику.

Нагадаємо, Петро порошенко намилився в друзі президенту Зеленському.

Як повідомляв раніше Знай.ua, Конституційний суд скасував рішення уряду щодо пільгових пенсій.

Також портал Знай.ua писав, що Нафтогаз змусили змінити ціну на газ.