Міністр закордонних справ України Павло Клімкін, який напередодні пішов у "політичну відпустку", розповів про суть сварки з президентом Зеленським через обмін нотами з Росією у справі про моряків. Про це він розповів в інтерв'ю Лига.net.

За його словами, в ситуації з нотою Росії по морякам МЗС України повинно було діяти швидко, щоб не дати можливості Росії на саміті G20 стверджувати, що "м'яч на боці України", тим самим заганяючи Україну в пастку визнання Криму - російським.

"Ми отримали російську ноту, коли практично було вичерпано виділений для них час на виконання рішення трибуналу по полоненим морякам. За рішенням суду росіяни повинні були негайно і без будь-яких умов звільнити наших моряків. В той же час Москва зажадала, щоб ми дотримувалися рішень російських судів. Ніби ми повинні уявити, що наші моряки могли навіть теоретично вчинити якийсь злочин. Звичайно, це стало б мегаослабленням нашої позиції по окупованому Криму і реальним ударом за позовами проти Росії в судах. Є експерти, які вважали, що Росії доведеться виплатити понад $10 млрд за цими позовами. Я вважаю, що ще більше", - розповів він.

За його словами, МЗС керувався директивами президента, які "ніхто не відміняв".

Популярні новини зараз
Часу залишилось обмаль: треба встигнути зробити це з трудовими книжками Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

"За цим директивам ми діяли. За цим директивам ми здобули перемогу в Міжнародному трибуналі. У них прописана міжнародно-правова позиція, в тому числі в рамках трибуналу. Нота Росії зачіпає міжнародно-правові питання? Зачіпає. В рамках трибуналу, де ми працюємо? В рамках трибуналу. Ось ми і підготували міжнародно-правове обґрунтування, чому це не спрацює - зганьбить моряків, на Україну, нас усіх", - сказав міністр.

Він зазначив, що МЗС України не хотіло дати фору Путіну на G20 робити вигляд, що нібито вирішене питання і м'яч "на полі українців".

Нагадаємо, Зеленський жорстко поставив на місце Клімкіна.

Як повідомляв Знай. ua, хто готовий зайняти вакантне місце Клімкіна.

Також Знай. ua писав, що Клімкін відмовився повертати українських моряків в таємниці від Зеленського.