Президент України Володимир Зеленський підписав закон "Про фахову передвищу освіту". У Міносвіти і науки розповіли на своїй сторінці в мережі Facebook, які зміни передбачає документ.

Так, освіта для дорослих буде більш гнучкою - людина зможе отримати кілька професійних освіт за бюджетні кошти протягом життя, навчальні заклади отримають нову систему державного фінансування, а студенти зможуть вільно вибирати форму навчання, зокрема буде більше можливостей для дуальної освіти.

Студенти
Студенти

"Це означає: вже з 2020 року коледжі та технікуми готуватимуть фахових молодших бакалаврів – це буде рівень фахової передвищої освіти; освіта дорослих стане більш гнучкою – людина зможе отримати кілька професій за бюджетні кошти протягом життя; заклади отримають нову систему державного фінансування; студенти зможуть вільно вибирати форму навчання, зокрема, буде більше можливостей для дуальної освіти", – пояснили у міністерстві.

Також новим законом передбачено:

  • Компоненти корпоративного управління освітніми установами. Це вирішить конфлікт інтересів. Наглядова рада закладу займеться стратегією розвитку установи, фінансуванням і зможе впливати на керівників.
  • Призначення керівників передбачає рейтингове голосування колективу. Термін роботи на посаді буде обмежено.
  • Коледжі та технікуми з ліцензією готуватимуть професійних молодших бакалаврів або бакалаврів.
  • Держфінансування передбачає, що субвенція покриватиме отримання повної загальної середньої освіти та підготовку за спеціальностями, яким потрібна особлива підтримка.
  • Обмежень за віком студентів і кількості отриманих дипломів за бюджетні кошти немає.
  • Встановлено можливість створювати індивідуальні освітні напрямки і мати вибір форми освіти (мережева, дуальна, навчання на виробництві).

Студенти
Студенти

Популярні новини зараз
Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

У 2020 році стартує освітня діяльність з підготовки за освітньо-професійним ступенем професійного молодшого бакалавра.

Читай Знай.ua у оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Вищі навчальні заклади I-II рівня акредитації отримають статус установ фахової передвищої освіти.

Нагадаємо, Ківалов змушує одеських студентів гарувати на виборах: брудна агітація потрапила на відео, використовує дітей.

Як повідомляв портал Знай.ua, у Парижі заборонили рух користування автомобліями, які їздять на дизелі та старші 2006 року випуску.

Також Знай.ua писав про те, що українцям розповіли, що буде з цінами на бензин в найближчий час.