Зниження ціни електроенергії для промисловості відбудеться після того, як НКРЕКП зменшить тариф «Укренерго» на передачу електроенергії, відкоригувавши енергобаланс. Про це заявив народний депутат України, перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства Дмитро Андрієвський.

«З липня відбулось різке зростання тарифу на передачу електричної енергії (тариф НЕК «Укренерго – ред.). Фактично замість 6 копійок, які були в грудневому рішенні регулятора, ми зараз маємо 30-34 копійки. Значне збільшення відбулося за рахунок того, що було перенесено фактично дотацію на підтримку відновлювальної енергетики в тариф на передачу, що спричинило його зростання. У зв’язку з цим звертаємося до регулятора з пропозицією переглянути баланс (енергобаланс України – ред.) для визначення реальної ціни закупівлі ВДЕ у другому півріччі, і за наслідком провести коригування тарифу на передачу», - заявив Андрієвський.

Нагадаємо, новий ринок електроенергії запрацював 1 липня, відповідно до ухваленого у 2017 році Верховною Радою Закону України «Про ринок електричної енергії». Згідно з законом, нова модель передбачає запровадження таких сегментів як ринок двосторонніх договорів, ринок «на добу наперед», внутрішньодобовий ринок, балансуючий ринок.

12 липня Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, (НКРЕКП) прийняла рішення про зниження з 1 серпня тарифу держкомпанії «Укренерго» на передачу електроенергії на 10% - з 347,43 грн / МВт-година до 312, 14 грн / МВт-год.

Перегляд Енергетичного балансу в напрямку актуалізації обсягу виробництва електроенергії з відновлюваних джерел дасть можливість знизити тариф «Укренерго» до 230 грн/ МВт-год.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Доведеться заплатити сотні тисяч: в Україні виставляють величезні штрафи за газ Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Зниження тарифів «Укренерго» є ключовим методом зменшення ціни на електроенергію для промислових підприємств України.