Результат розмови мера Києва Віталія Кличка із Володимиром Зеленським став однією із найобговорюваніших тем серед киян. Заява Президента України про призначення нового голови КМДА викликала масову підтримку серед мешканців столиці. Чого не скажеш про коментар міського голови з цього приводу – пояснення Віталія Кличка розкритикували як люди, так і депутати Київради. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

"Недоречно звучить, коли ти сам є уособленням корупційних схем"

У поясненні щодо призначення нового голови КМДА мер Києва Віталій Кличко висловив своє ставлення до цієї події, підкресливши, що у такий спосіб до міста повернуться порядки часів Януковича.

"Я ж іще раз наголосив, що позбавлення обраного мера виконавчих повноважень – це повернення методів Януковича і позбавлення Києва самоврядування. Коли мер виконує декоративну функцію, а містом управляє призначена згори людина, яку кияни не обирають і яка, відповідно, перед громадою не має жодних зобов’язань. Такого немає в жодній європейській столиці, в жодному місті. І, я переконаний, і озвучив це: якщо так потрібно мати в столиці "свого" мера, нехай відбудуться дострокові вибори і нехай кияни оберуть того, кому довіряють", – зазначив мер Києва Віталій Кличко.

Популярні новини зараз
Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків" Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone
Показати ще

Та його слова викликали чимало дорікань серед депутатів Київради.

"Якось недоречно звучить залякування киян Януковичем, коли ти сам є уособленням його корупційних схем. І жалюгідна спроба перехопити ініціативу дострокових виборів місцевих рад та мерів також виглядає мляво. Кличко-мер, досить! Ви вже остаточно вичерпали свій кредит довіри!", – зазначає депутат Київради Олексій Новіков.

На думку колег "по цеху", дилема самоврядування столиці вимагала негайних змін закону про столицю ще на початку правління команди Кличка.

За словами депутата Київради Андрія Осадчука, вже тоді діючому меру казали, що може наступити момент, коли ніякі "віденські домовленості" не будуть працювати і наступить повний провал для теперішньої команди.

"Три роки тому я особисто декілька разів детально пояснював представникам команди Кличка, що не може так бути в європейській столиці, щоб вона повністю залежала не від волі містян, а від одноосібної волі Президента України, незалежно від його прізвища. Що недопустимо жити в моделі диктатури і прямого президентського управління столицею, запровадженого режимом Януковича в 2010 році на рівні змін до закону про столицю. Команда чемпіона не наважилася тоді на діалог з Банковою і не сприйняла ці доводи, як обґрунтовані", – розповідає депутат Київради Андрій Осадчук.

Вимога чи залякування про дострокові вибори – смішні

Як підкреслюють депутати Київради, на зміну чинних порядків у діючого мера було чимало часу.

"Вибачте, треба було вимагати впродовж останніх 4 років від попереднього президента України відмовитися від моделі Януковича. Будучи головою президентської партії, треба було вимагати у ВР встановити справжнє самоврядування в Києві, а зараз вже пізно. Вимога чи залякування про дострокові вибори – смішні. Кличко може 10 разів перемогти на нових виборах мера столиці, та залишиться "англійською королевою" за чинних правил, які він сам 5 років оберігав", – наголошує депутат Київради Андрій Осадчук.

Автор одного з відповідних законопроектів, який би мав вирішити питання щодо "норм Януковича" теж прокоментувала ситуацію.

"Думаю, не суд, так час вас осудить. Ви ж КРАДІЙ!"

Як повідомляв Знай.ua, з боку киян на адресу діючого мера Віталія Кличка одразу після розміщення його відеозвернення посипалися тисячі негативних коментарів.

Люди обурені багатьма невирішеними питаннями – від розбитих доріг та скандального скляного мосту до жахливих трамвайних зупинок і дірявої каналізації.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.

Друзі! Щодо політичних процесів, що планують запустити в столиці. Розділенням повноважень обраного киянами мера і голови КМДА столицю позбавлять місцевого самоврядування. - Коли мер виконуватиме декоративну функцію, а містом управлятиме призначена згори людина, яку кияни не обирають і яка, відповідно, перед громадою не має жодних зобов‘язань. До таких методів, нагадаю, вдавався колись Янукович.

Geplaatst door Віталій Кличко op Donderdag 11 juli 2019