Новина заступника міського голови, секретаря Київради Володимира Прокопіва про написання заяви щодо припинення повноважень, що днями було опубліковано на сайті Київради, стала досить неочікуваною. Та, як виявилося, зазначена ним причина уходу може бути лише прикриттям. І факти можливої причетності до процесу створення сітки підкупу виборців, що набули чималого резонансу серед киян, теж не залишилися в стороні. Деталі з'ясовували Знай.ua.

Звернення – в Нацполіції та прокуратурі: триває слідство

Як повідомляв Знай.ua, компрометуючі відеозаписи та таблиці з іменами виборців і відповідними сумами продемонстрував під час прес-конференції народний депутат України від партії "Слуга народу" Олександр Юрченко, що здобув перемогу в одномандатному виборчому окрузі № 211. Він набрав 34, 73 %, а його опонент Володимир Прокопів посів 2 місце із результатом 24, 28 % голосів.

"Ми чули про цю сітку, але у нас не було доказів. Після висвітлення цих матеріалів в мережі ми отримали чіткі докази її існування: ми є свідками того, що люди обговорюють якісь грошові суми, прізвище представника "Європейської солідарності" Володимира Прокопіва", – розповідає Олександр Юрченко.

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Відповідне звернення було одразу направлено ним до Нацполіції.

"Ми проаналізували, надали відповідну оцінку і зазначаємо, що є підстави для звернення до правоохоронних органів і вважаємо, що необхідно кваліфікувати дані діяння як злочин. А саме за ч. 3 ст. 157 та ч.4 ст. 160 – підкуп виборців та перешкоджання виборчому процесу", – підкреслює адвокат Кирило Фесик.

Варто зазначити, що додатково Олександр Юрченко звернувся ще й особисто до Арсена Авакова.

"У зв'язку з цим, я хотів би звернутися до Арсена Борисовича Авакова, щоб він взяв під персональний контроль цю справу. Ми не будемо закривати очі на ті речі, які відбувалися роками в Україні. Я просив би керівництво правоохоронних органів не спустити це на гальмах", – відзначає народний депутат України Олександр Юрченко.

Відомо, що за даною справою наразі триває слідство – деталі будуть відомі згодом.

"Липові" аргументи не мають відношення до реальної причини

У день написання заяви про припинення повноважень секретар Київради Володимир Прокопів повідомив, що причиною цього стало його рішення очолити партію "Європейська Солідарність" в столиці.

"Я прийняв рішення, що поведу команду "Європейської Солідарності" до столичного парламенту. Рішення очолити партію ЄС у Києві робить неможливою мою подальшу роботу на посаді секретаря Київради. Коли депутати мене обирали, я пообіцяв, що не буду віддавати перевагу жодній партії. Свої обіцянки я завжди виконую", - зазначив Володимир Прокопів.

Та розмови про дотримання обіцянок інші політики називають, м’яко кажучи, "не аргументом".

"По-перше, якщо він написав заяву, це ще не означає, що він знявся з посади – її має задовольнити Київрада. А по-друге, аргумент, що він йде очолювати партію в столиці і в нього не буде часу – взагалі, не аргумент, бо закон в цій ситуації не вимагає звільнення. Скоріш за все, головною причиною є взяття Києва під контроль командою Президента: ми бачимо, що і Кличку запропонували звільнитися", – ділиться з нами голова київського осередку політичної партії Миколи Томенка "Рідна країна" Олександр Федоренко.

На думку експертів, не обійшлося і без додаткового "тиску" – а саме, слідства щодо ймовірної причетності до здійснення підкупу виборців.

"Якщо в подальшому Кличко напише заяву або його відсторонять через якісь кримінальні справи, то саме людина, яка є секретарем Київради, буде виконувати обов’язки мера. А те, що були заяви під час виборів, що він ніби залучений у створенні сітки підкупу виборців, і відповідні кримінальні провадження у разі доведення його причетності, скоріш за все, є додатковим тиском на нього", – зазначає Олександр Федоренко.

Аби більш детально з'ясувати обставини щодо даної ситуації, подальші дії в столичній раді та можливого існування потенційних кандидатур на це "крісло", ми направили запит до прес-служби Київради.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.