Нещодавні Парламентські вибори, що відбулися в Україні 21 липня, позначилися масовими порушеннями. До загальної кількості, що становить понад 2 тисячі зафіксованих відповідних фактів, увійшли і особливо резонансні справи – пов’язані вони з ім'ям секретаря Київради Володимиром Прокопівим та його колеги "по цеху" Людмилою Костенко. Знай.ua вдалося дізнатися подробиці однієї з цих справ.

Мова йде про мільйоні гривень, втім слідство "загальмували"

Буквально за кілька днів до вирішальної дати 21 липня в центрі столиці була організована прес-конференція на кричущу тему ймовірної причетності до сітки підкупу виборців депутата Київради Людмили Костенко.

"Напередодні виборів було опубліковано величезну кількість контактів мешканців Оболоні, де чітко прописано, хто відповідає за який будинок, вказані прізвища і номери телефонів, адреси людей. Це – великий масштаб. Ми отримали беззаперечні докази щодо існування цілої сітки. Мова йде про мільйони гривень, які роками витрачалися на чорні методи ведення кампанії", – зазначила під час прес-конференції народний депутат Мар'яна Безугла, що здобула перемогу в одномандатному виборчому окрузі №217 від партії "Слуга народу".

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Також вона зазначила, що вибудована ця сітка за певною ієрархією – існують старші груп, яких можна назвати кураторами.

"Вони є відповідальними, згідно нашого аналізу, за зв'язок з групами умовних "волонтерів", мобілізацію своїх підопічних на різні заходи. За розподіл винагород, звітність перед джерелами фінансування. Такі сітки відпрацьовували на виборах Київради, на квітневих виборах Президента - задіяні вони і під час Парламентських. Мова іде про одну й ту ж політсилу – Блок Петра Порошенка, яка просто змінила вивіску на "Європейську солідарність"", – зазначає Мар'яна Безугла.

Відповідна заява була направлена до Нацполіції за кілька днів до виборів – за ч. 3 ст. 157 "Перешкоджання здійсненню виборчого права" та ч. 4 ст. 160 "Підкуп виборця" ККУ.

Втім, як виявилося, хід слідства далі не просувається.

"По моєму округу процес був "заморожений" на рівні району. Ми будемо добиватися далі, щоб було нормальне розслідування та довести справу до суду. Та, на жаль, це не швидко...", – повідомила Знай.ua народний депутат Мар'яна Безугла.

На іншому окрузі "злили" компромат на Прокопіва

Скандальні факти можливої причетності секретаря Київради Володимира Прокопіва, що спливли незадовго до прес-конференції Мар'яни Безуглої, набули чималого резонансу серед киян. Об'єднуючим фактом колег "по цеху" Володимира Прокопіва і Людмили Костенко стало те, що вони є кандидатами від "Європейської солідарності".

Про грошову домовленість із виборцями йдеться у компрометуючих відеозаписах і списках із проплаченими особами, що теж потрапили до мережі у липні.

"Ми чули про цю сітку, але у нас не було доказів. Після висвітлення цих матеріалів в мережі ми отримали чіткі докази її існування: ми є свідками того, що люди обговорюють якісь грошові суми, прізвище представника "Європейської солідарності" Володимира Прокопіва", – розповідає народний депутат України від партії "Слуга народу" Олександр Юрченко, що здобув перемогу в одномандатному виборчому окрузі № 211.

Олександр Юрченко вже звернувся до Нацполіції – тут також фігурують ті самі статті Кримінального кодексу: ч. 3 ст. 157 та ч.4 ст. 160

Варто зазначити, що додатково Олександр Юрченко звернувся ще й особисто до Арсена Авакова.

"У зв'язку з цим, я хотів би звернутися до Арсена Борисовича Авакова, щоб він взяв під персональний контроль цю справу. Ми не будемо закривати очі на ті речі, які відбувалися роками в Україні. Я просив би керівництво правоохоронних органів не спустити це на гальмах", – відзначає Олександр Юрченко.

Аби дізнатися, на якій стадії перебуває слідство за даною заявою та за яких причин була "заморожена" справа зі звернення Мар'яни Безуглої, ми відправили відповідний запит до ГУ Нацполіції в м. Києві.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.

Раніше Знай.ua писав про те, що Зеленський остаточно домовився із євробляхерами: вирішальна дата – вже у серпні.

Також Знай.ua повідомляв, що у Києві скасували електрички, містяни лютують: на роботу - пішки, кому доведеться набивати п'яти.