Незважаючи на купу невирішених в столиці питань, мер Києва Віталій Кличко знову підписав розпорядження про 5-денну відпустку і вилетів з країни. Та одночасно з цим столичний голова здійснив ще однин, критичний для міста, маневр – мер в черговий раз відтермінував довгоочікуване пленарне засідання Київради ще на 1, 5 місяці. Що саме спонукає нинішнього голову КМДА робити такі кроки у часи існування маси проблем у Києві та які, насправді, причини ховаються за "календарною втечею", дізнавалися Знай.ua.

Поки Кличко займається маневрами, Київрада не працює

З початку цього року пленарні засідання відбувалися всього кілька разів. Востаннє депутати Київради збиралися в сесійній залі 16 травня.

А от кількість розпоряджень мера столиці Віталія Кличка щодо перенесення засідань вже з весни стали традиційними. Перша обурлива реакція депутатів Київради на відповідні дії голови КМДА була висловлена ще 2 місяці тому.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

В останні дні травня на Постійній комісії Київради з питань дотримання законності, правопорядку та запобігання корупції було прийняте рішення про написання невідкладного звернення на ім'я міського голови та секретаря Київської міської ради із прописаним одностайним висновком про повну відсутність будь-яких обґрунтованих підстав для фактичного призупинення роботи міської ради та вимогою якнайшвидше провести засідання.

Але жодної реакції мера вони так і не дочекалися.

"Поки Кличко займається маневрами, Київрада не працює – перед відходом у відпустку наш градоначальник, який несе важкий тягар відповідальності перед киянами, призначив наступне засідання Київради аж на 12 вересня. Нагадаю, що попереднє було 16 травня", – зазначає відомий столичний громадський активіст Георгій Могильний.

А у той час, поки мер Києва літає за кордон, місто залишається у підвішеному стані.

"Проблеми в Києві традиційно ті самі: нещодавно в місті йшов невеликий дощ, а столицю знову затопило – зливова каналізація, як і раніше, забита і це потребує невідкладного вирішення. Так само – жахливий стан доріг та великі проблеми із постачанням гарячої води", – говорить голова київського осередку політичної партії Миколи Томенка "Рідна країна" Олександр Федоренко.

Розгляд заяви Прокопіва та "кримінальний шлейф"

На думку експертів, чергове відтермінування пленарного засідання напряму пов’язане із нещодавньою заявою секретаря Київради Володимира Прокопіва про припинення повноважень.

"Ситуація зрозуміла: Кличко не має більшості в Київраді і зараз, особливо після Парламентських виборів, він не зацікавлений в проведенні сесії, оскільки вона може закінчитися рішеннями не на його користь. Депутати можуть згуртуватися, організувавши нову більшість від нового Президента, та відправити у відставку секретаря Київради Прокопіва, який вже написав заяву. А Кличко не зацікавлений у тому, щоб ця заява розглядалася", – зазначає голова київського осередку політичної партії Миколи Томенка "Рідна країна" Олександр Федоренко.

За словами політика, якщо ж заяву Володимира Прокопіва все ж таки розглянуть, то цю посаду очолить інша людина, що аж ніяк не піде на руку нинішньому меру Києва.

"Якщо будуть порушені якісь кримінальні справи проти Кличка і він буде відсторонений від посади, то саме секретар Київради буде виконувати обов’язки мера. І, взагалі, може так статися, що набереться 2/3 голосів і його просто відправлять у відставку. Він прекрасно розуміє, що розвиток може бути як поганий, так і дуже поганий", – відзначає Олександр Федоренко.

А що ж стосується можливого "кримінального шлейфу", то, судячи із нинішньої ситуації, меру є чого боятися.

"Наразі триває розгляд одразу кількох справ в НАБУ та поліції – за моїм зверненням та народного депутата Юрія Левченка. Справи стосуються і чисельних порушень законодавства: починаючи із земельних ділянок, незаконно переданих забудовникам, і закінчуючи викритими махінаціями в ході будівництва столичних мостів", – підкреслює депутат Київради Прохор Антоненко.

Депутати особисто збирали підписи, але все марно

Втім, організувати позачергове скликання, незважаючи на розпорядження Володимира Кличка, все ж можливо.

"Звичайно, він буде всіляко затягувати проведення сесії Київради, але вихід з цього є. Депутати можуть самі згуртуватися, зібрати підписи і він тоді вимушений буде скликати сесію. Згідно ч. 7 ст. 46 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", це можна зробити за пропозицією не менш як 1/3 складу депутатів Київради. Третина депутатів можуть зробити звернення і Кличко буде вимушений скликати цю сесію", – підкреслює голова київського осередку політичної партії Миколи Томенка "Рідна країна".

І, як виявилося, така спроба нещодавно вже була, але зібрати необхідну кількість підписів не вдалося.

"З метою проведення позачергового скликання ще в червні місяці збирали підписи – наша фракція підписалася у повному складі, але ж це всього 14 осіб. Та, на жаль, сесія так і не відбулася", – говорить депутат Київради Прохор Антоненко.

Зараз у мера Кличка – найнижчі рейтинги за всю історію

Судячи із коментарів у соцмережах, у киян назбиралося чимало гострих питань до мера – люди не стримують свого обурення.

"Тому він намагається вести перемовини з різними фракціями, щоб якось утриматися в кріслі. Але це дуже важко, тому що такої підтримки, як була за часів Петра Порошенка, вже немає. І зараз дуже багато критичних публікацій – ні для кого вже не секрет, що Кличко потрапив на посаду мера за домовленості Фірташа, Льовочкіна і Порошенко, а містом керує насправді не він, а інші особи, де фігурує прізвище Вадима Столара. Рейтинг його зараз, мабуть, найнижчий за часів перебування на посаді мера", – говорить Олександр Федоренко.

Варто зазначити, що одне з положень даного Закону вже порушений – в документі передбачено, що з питань відведення земельних ділянок та надання документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності засідання має відбуватися не рідше ніж 1 раз на місяць.

"Якщо раз на місяць не збирається, то ті скандальні договори оренди, що умовно кваліфікуються як "земельні дерибани", автоматично по закону подовжуються. Тому Київрада обов’язково має збиратися і вирішувати ці земельні питання. А таких прикладів в Києві чимало", – наголошує депутат Київради Прохор Антоненко.

Ми й надалі будемо слідкувати за розвитком подій, тож у подальшому дізнавайтеся новин на порталі Знай.ua.