Перша зустріч президента Володимира Зеленського з Вселенським патріархом Варфоломієм закінчилась інтригою - сторони так і не підписали спільну заяву, як планували напередодні.

Президент України Володимир Зеленський під час свого першого офіційного візиту до Туреччини зустрівся з Вселенським патріархом Варфоломієм, який цього року надав томос про автокефалію об'єднаній Православній церкві України.

Читай Знай.ua у оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Зустріч була ініціативою Зеленського і експерти оцінювали це як хороший знак і спробу налагодити хороші відносини з Константинополем. Однак, щось пішло не так. Зеленський і Вселенський патріарх не підписали спільну заяву, текст якої готували на Фанарі у співпраці з Міністерством закордонних справ. Про це повідомляє BBC News Украина.

Популярні новини зараз
Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

За даними видання, в резиденції патріарха Зеленський спілкувався з Варфоломієм як у вузькому колі, так і в розширеному форматі без журналістів.

Чудові новини!
Тепер Знай.ua став ще ближче і доступніше. Швидше завантажуй додатки для Android або IOS і залишайся в курсі останніх подій. Усе це у неповторній подачі журналістів нашого порталу!

За словами співрозмовників ВВС, зустріч пройшла нормально, в "позитивному настрої". Однак перед зустріччю між представниками Константинополя та Офісом президента (ОП) виникли непорозуміння.

Планувалося, що патріарх і президент підпишуть спільну заяву, але в останній момент сторони не зрозуміли один одного, в команді Зеленського відмовилися підписувати документ. Цей документ готували на Фанарі у співпраці з Міністерством закордонних справ, пише ВВС Україна.

Заява переважно мало стосуватися екологічної тематики, Варфоломій відомий своєю діяльністю в цій сфері. Чому ОП не сподобалося заяву невідомо, за словами джерел, там не було провокаційних формулювань на політичну тему.

Після зустрічі Зеленський не спілкувався з журналістами в патріархії. В ОП відмовилися відповісти на питання, чому сторони не підписали спільну заяву.

Тим часом Офіс Зеленського заявив, що на зустрічі президент подякував Варфоломію за підтримку України і сказав про те, що влада не повинна втручатися в церковні справи і він буде захищати незалежність церкви.

Нагадаємо, 7 серпня Зеленський зустрівся з президентом Туреччини Ердоганом.

Як повідомляв портал Знай.ua, Зеленський зробив резонансну заяву по Криму

Також Знай.ua писав, Зеленський та Ердоган зробили сенсаційну заяву