Як стало відомо, екс-президент Петро Порошенко свого часу порушив Конституцію України, коли призначав на посаду мера Києва Віталія Кличка.

Так, з'ясувалося, що звернення до Президента України Володимира Зеленського про перепризначення Віталія Кличка мером Києва ініціював ніхто інший як сам Кличко. Про це пише видання Нyser.

У цьому йому ще допоміг заступник міського голови - секретар Київради Володимир Прокопів. Свого часу ніякого звернення чотирьох «голів фракцій» Київради не било.В цьому йому ще допоміг заступник міського голови - секретар Київради Володимир Прокопів. Свого часу ніякого звернення чотирьох «голів фракцій» Київради не було.

Про це повідомив голова фракції «Єдність» у Київраді, екс-мер столиці Олександр Омельченко. «Ініціювали звернення Кличко і Прокопів», - сказав він. Омельченко зазначив, що не підписував цей документ.

Таке звернення Омельченко назвав "пострілом в порожнє яблуко". При цьому зазначив, так як воно було ініційовано самим Кличко, то не матиме того ефекту, на який спочатку йшов розрахунок. Омельченко зазначив, що це так зване звернення не підписала ні фракція «Єдність», ні «Київська команда», яку очолює Сергій Гусовський.

Він нагадав, що, згідно зі статтею 133 Конституції України, Київ і Севастополь мають спеціальний статус, який визначається окремими законами.

У 1999 році вступив в силу закон про місто-герой Київ, яким передбачено, що обраний на виборах мер одночасно є головою КМДА.

Але в 2010 році Верховна рада і Президент Янукович внесли певні зміни до цієї статті. Тоді прибрали, що обраний міський голова був одночасно і головою КМДА. Тобто було створено дві посади. Але в 2015 році Порошенко і Кличко вирішили це вренуть, тобто об'єднати всі в одну посаду. Вони цього не зробили. І Порошенко, в порушення цього закону, призначив Кличко главою адміністрації. Тому те, що Кличко по суті займав цю посаду було незаконним.

Тому рішенням від 4 вересня Кабінет міністрів прийняв рішення в рамках Конституції і закону про місто Київ, але із запізненням на місяць-півтора.

На наступний день фракції міста Києва заявили, що звернення до Зеленському про призначення Кличко є нічим іншим як брудною маніпуляцією, яку влаштував сам екс-мер Києва.