Не встигли стихнути обговорення гучного рішення Кабміну щодо звільнення Віталія Кличка з посади голови КМДА, як здійнялася нова хвиля. Голови депутатських фракцій написали звернення до Президента України Володимира Зеленського із проханням перепризначити мера Києва у "крісло" голови столичної адміністрації. Ця подія здійняла справжній вихор у соцмережах та серед політиків. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Підписанти підтримали "корупціонера, який працює на друзів-забудовників"

У зверненні, направленому до Володимира Зеленського, є підписи голів 4 депутатських фракцій: "Солідарність", "Свобода", "Самопоміч" та "Батьківщина".

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні
Показати ще

"Під приводом захисту нібито демократії ці підписанти дали можливість корупціонеру Кличку піаритися на тому, що його підтримує громада. Треба розуміти, хто такий Кличко: це відвертий корупціонер, людина, яка працює на своїх друзів-забудовників – Микитася, Столара, Ніконова і так далі. Я борюся з його корупційними діями вже 5 років, за моїм зверненням було відкрито 4 кримінальні справи. І виходить так, що підписанти прикривають і захищають цього корупціонера", – зазначає Народний депутат України 8-го скликання Юрій Левченко.

Щодо звернення голів фракцій Київради на підтримку Кличка

Щодо звернення голів депутатських фракцій Київської міської ради від 04.09.19 до Президента з проханням перепризначити Кличка головою КМДА. P. S. Попереднє відео по цьому питанню тут: https://www.facebook.com/196763967121688/posts/1590277997770271 #Київ

Geplaatst door Юрій Левченко op Donderdag 5 september 2019

На цю подію відреагували і народні депутати з партії "Слуга народу".

"Так виглядає передсмертна політична агонія. Ні, не Кличка, а Об'єднання "Самопоміч". Завжди був лояльним до цієї політичної сили. Колись всі вважали її надією на оновлення. Але спочатку після президентських виборів з'явився законопроект, в якому технічно пропонували вивести екс-президентів з підслідності НАБУ. Тепер це! Раніше ми пліч-о-пліч боролися за відновлення самоврядування в Києві, за відновлення райрад, за виконком, а тепер вони підтримують команду людини, яка заблокувала відновлення цього самоврядування та блокувала всі 5 років", – коментує ситуацію народний депутат України від партії "Слуга народу" Віталій Безгін.

У свою чергу, голова фракції "Самопоміч" Наталя Манойленко стверджує, що дане рішення обґрунтоване вимогою негайних розірвань договорів скандальних забудов, узгоджених за часів мерства Кличка.

"Умовами моєї політичної підтримки є ТЕРМІНОВЕ прийняття ним рішень по скасуванню дозвільної документації (Містобудівних умов та обмежень, Розпоряджень КМДА) по ряду скандальних будівництв, в тому числі, але не обмежуючись: Протасів Яр, Микільський провулок, 7, Дружби народів 18-20, підтримка проекту рішення про відмову у поновленні договору оренди на Мєчнікова 7-Б, скасування Розпорядження про будівництво в Охоронній зоні Ботсаду ім. Гришка та за іншими адресами, де будівництво викликає значний спротив громадськості", – говорить тдепутат Київради, голова фракції "Самопоміч" Наталя Манойленко.

Новий уряд йде правовим шляхом: далі – "перевірка" Кличка та недопущення часів Януковича

За словами голови київського осередку політичної партії Миколи Томенка "Рідна країна" Олександра Федоренка, те, що Кабмін погодив звільнення Кличка, нічого тут протиправного немає, оскільки голови адміністрацій складають свої повноваження, коли на посаду приходить новий Президент.

"Згідно Закону про столицю та відповідно до рішень Конституційного суду, Президент зобов’язаний призначити в подальшому саме Кличка на посаду голови адміністрації. Якщо цього, навпаки не відбудеться, тоді можна казати, що Зеленський йде шляхом Януковича. Стаття 10 з позначкою 1, яка була внесена в Закон про столицю, каже, що голова КМДА призначається Президентом – а призначити він може виключно особу, яка є київським міським головою. Тож, як би ми не ставилися до Кличка, не може інша особа, окрім мера, бути призначена головою адміністрації", – відзначає Олександр Федоренко.

Подальшим кроком має стати досконала перевірка правоохоронними органами діяльності мера Києва Віталія Кличка.

"Якщо Кличко – корупціонер, порушував Закон і в столиці є "смотрящі", він має бути притягнутий до відповідальності у законний спосіб. Для цього Верховна Рада має організувати тимчасову слідчу комісію, як це було зроблено за часів Черновецького Миколою Томенко у 2008 році, і за виявленими правопорушеннями проти нього будуть відкриті кримінальні справи", – наголошує голова київського осередку політичної партії Миколи Томенка "Рідна країна".

Аналогічна ситуація і з прийнятими депутатами Київради рішеннями, які порушують Конституцію та Закони України. Тоді, як підкреслив Олександр Федоренко, при непроходженні "правової перевірки", варто проголошувати вибори і мера, і Київради.

Варто зазначити, що тимчасову слідчу комісію Верховна Рада в силах організувати дуже оперативно – буквально за лічені дні. А, прописавши чіткі терміни, повний аудит діяльності мера Києва Віталія Кличка можна буде провести за кілька місяців.

"Закон бумерангу"для Кличка та відновлення райрад

Наступним кроком мають стати внесення змін до Закону про столицю та місцевого самоврядування, які мають чітко розділити посади мера та голови КМДА і відновити Райради.

"Для Кличка, який зараз розповідає про загрозу знищення місцевого самоврядування в Києві, варто наголосити: саме так він знищив місцеве самоврядування разом з командою Януковича у 2010 році у районах столиці. Де зараз відсутні районні ради, а діють лише адміністрації. А голови райадміністрацій призначаються Президентом одноособово – кияни ж жодного впливу на них не мають, цей процес є непідконтрольним громаді. "Закон бумерангу" – Кличко думав, що це його не торкнеться, знищуючи це в районах, а тепер торкнулося і його", – підкреслює голова київського осередку політичної партії Миколи Томенка "Рідна країна" Олександр Федоренко.

Як зазначав Знай.ua, народні депутати від партії "Слуга народу" наразі займаються цим питанням.

"Наразі основна пропозиція в управлінні містом полягає в тому, що КМДА та виконавча влада Києва мають бути розмежовані. При Київраді має бути створений виконком, який має очолювати київський міський голова – без призначень Президентом з подання Кабміну. Згідно із такими оновленнями, КМДА має бути представництвом центральної влади. Її голова по суті має виконувати обов’язки перфекта, має призначатись Президентом, але він не має торкатися господарських питань взагалі: ні бюджету, ні фінансів", – стверджує народний депутат від партії "Слуга народу", експерт з питань місцевого самоврядування, учасник ініціативи "Кадровий Резерв України" Віталій Безгін.

За словами нардепа, відповідний законопроект піде в другому пакеті, вже на фінальній стадії. Перший пакет народні депутати намагатимуться ухвалити впродовж наступних двох тижнів.

Варто додати, що відповідні зміни передбачатимуть також збільшення кількості районів в столиці щонайменше удвічі та скорочення штату депутатів Київради.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.