Бойовика Володимира Цемаха затримали в червні 2019 році силами СБУ і бійців ВСУ. Цемаха фігурує як свідок у справі про збитий МН17 над Донбасом.

Під час того, як затримували Цемаха, загинув український військовий - Олександр Колодяжний.

Спецоперацію затримання Цемаха готували довго, і вона була досить складною. Ця спецоперація, як казав Юрій Бутусов, журналіст в ефірі "Свободи слова Савіка Шустера" була дуже важлива для України.

"На жаль, спецоперація була проведена з великими жертвами. Під час того, як Цемаха діставали (з непідконтрольної Україні території, – ред.), під час переходу лінії фронту загинув Олександр Колодяжний – народний герой України, боєць 74-го окремого розвідувального батальйону", - пояснював ситуацію Бутусов.

Популярні новини зараз
Від +20 до заморозків: українців чекають різкі зміни погоди Тарифи на електроенергію зростуть: на які квитанції українцям очікувати з 1 листопада По 3600 грн щомісяця виплачуватимуть пенсіонерам: хто може отримати гроші Пенсіонерам "заморозять" виплати: у жовтні терміново треба звернутись до ПФУ
Показати ще

Олександр Колодяжний, позивний "Кол", був захисником Донецького аеропорту. Над терміналом ДАПа він, не боячись втратити життя, підняв прапор України. 11 липня він помер у лікарні після того, як 27 червня натрапив на міну в Мар'їнці, Донецька область. Його нагородили орденом "За мужність" III ступеня та званням "Народний герой України".

Є думка, що підрозділ розвідки, в якому проходив службу Колодяжний, прикривало працівників СБУ під час того, як захоплювали Цемаха.

Як каже Бутусов, Цемаха було необхідно захопити, тому що він брав участь у бою 2014 року, коли вбили 4 бійців ВСУ. Їх смерть все ще не розслідувана.

"На одному з відео Цемах говорить не тільки те, що знає, хто збив "Боїнг-777", але й розповідає, що є учасником бою під час якого 6 серпня 2014 року були вбиті полонені українські військові. Це - Іван Ломачук, Сергій Пивоварчук, Володимир Степанюк та Юрій Чечет. Обставини їх вбивства не розслідувані, а Цемах володіє всією інформацією", - уточнив Бутусов.

Бутусов також додав, що свідчення Цемаха по справі МН17 вкрай важливі, тому що антиросійські санкції пов'язані саме з цим літаком. Тоді загинуло 298 осіб.

"Тим не менш, Путіну потрібен не сам Цемах. Його свідчення не мають ключового вирішального значення для справи МН17. Путіну потрібно зруйнувати позицію України у справі "Боїнга", показати, що Україна може йти на поступки в цій справі. А ще – нав'язати свою політичну ініціативу, оскільки Росія збирається проводити політичну кампанію з дискредитації розслідування щодо "Боїнга", - пояснив Бутусов.

Нагадаємо, раніше Романенко пройшовся по гарячих слідах МН17: Цемах - дилема для Зеленського.

Також Знай.uа писав, що звільнення Цемаха наробило багато галасу в США сенатор видав Зеленському все, що думає.

Ще Портал Знай.uа повідомляв, що головного підозрюваного у справі MH17 Цемаха відпустили з-під варти: Романенко вщент розкритикував рішення суду.