Бойовика Володимира Цемаха затримали в червні 2019 році силами СБУ і бійців ВСУ. Цемаха фігурує як свідок у справі про збитий МН17 над Донбасом.

Під час того, як затримували Цемаха, загинув український військовий - Олександр Колодяжний.

Спецоперацію затримання Цемаха готували довго, і вона була досить складною. Ця спецоперація, як казав Юрій Бутусов, журналіст в ефірі "Свободи слова Савіка Шустера" була дуже важлива для України.

"На жаль, спецоперація була проведена з великими жертвами. Під час того, як Цемаха діставали (з непідконтрольної Україні території, – ред.), під час переходу лінії фронту загинув Олександр Колодяжний – народний герой України, боєць 74-го окремого розвідувального батальйону", - пояснював ситуацію Бутусов.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Олександр Колодяжний, позивний "Кол", був захисником Донецького аеропорту. Над терміналом ДАПа він, не боячись втратити життя, підняв прапор України. 11 липня він помер у лікарні після того, як 27 червня натрапив на міну в Мар'їнці, Донецька область. Його нагородили орденом "За мужність" III ступеня та званням "Народний герой України".

Є думка, що підрозділ розвідки, в якому проходив службу Колодяжний, прикривало працівників СБУ під час того, як захоплювали Цемаха.

Як каже Бутусов, Цемаха було необхідно захопити, тому що він брав участь у бою 2014 року, коли вбили 4 бійців ВСУ. Їх смерть все ще не розслідувана.

"На одному з відео Цемах говорить не тільки те, що знає, хто збив "Боїнг-777", але й розповідає, що є учасником бою під час якого 6 серпня 2014 року були вбиті полонені українські військові. Це - Іван Ломачук, Сергій Пивоварчук, Володимир Степанюк та Юрій Чечет. Обставини їх вбивства не розслідувані, а Цемах володіє всією інформацією", - уточнив Бутусов.

Бутусов також додав, що свідчення Цемаха по справі МН17 вкрай важливі, тому що антиросійські санкції пов'язані саме з цим літаком. Тоді загинуло 298 осіб.

"Тим не менш, Путіну потрібен не сам Цемах. Його свідчення не мають ключового вирішального значення для справи МН17. Путіну потрібно зруйнувати позицію України у справі "Боїнга", показати, що Україна може йти на поступки в цій справі. А ще – нав'язати свою політичну ініціативу, оскільки Росія збирається проводити політичну кампанію з дискредитації розслідування щодо "Боїнга", - пояснив Бутусов.

Нагадаємо, раніше Романенко пройшовся по гарячих слідах МН17: Цемах - дилема для Зеленського.

Також Знай.uа писав, що звільнення Цемаха наробило багато галасу в США сенатор видав Зеленському все, що думає.

Ще Портал Знай.uа повідомляв, що головного підозрюваного у справі MH17 Цемаха відпустили з-під варти: Романенко вщент розкритикував рішення суду.