Київський апеляційний суд звільнив з-під варти фігуранта у справі збитого MH17 колишнього начальника протиповітряної оборони "Слов’янської бригади" самопроголошеної "ДНР" Володимира Цемаха.

Це може спричинити дуже серйозні наслідки для України і її відносин із Заходом і не тільки. Принаймні, таку думку висловив в студії каналу Politeka експерт Юрій Романенко.

Вже сам факт звільнення особи, котрій закидували чи не найбільший злочин, Романенко називає "ударом штанги" - настільки це було раптово та суперечливо.

Володимир Цемах, фігурант справи про катастрофу МН17
Володимир Цемах, фігурант справи про катастрофу МН17

"По ньому йде підготовка у Міжнародний суд. Відповідно, Україні потрібно було передати Цемаха. Якщо це ключовий свідок, то позиції України стануть міцнішими у суді, і відповідно наші можливості тиснути на Росію", - підкреслив Романенко.

Популярні новини зараз
ТЦК дав чоловікам 60 днів: повідомити обов'язково Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

Володимир Цемах, фігурант справи про катастрофу МН17
Володимир Цемах, фігурант справи про катастрофу МН17

Експерт нагадує, що саме Цемах "засвітився" на супроводі того самого "Бука", який знищив малазійський Боїнг.

"Виникає питання: а під які "особисті зобов'язання" цей терорист може бути звільнений? Ми розуміємо, що може бути звільнений тільки якщо є домовленість про обмін, тому що у російських ЗМІ була інформація, що 7 вересня може відбутися обмін "всіх на всіх". Мова йде про тих українців, котрі за ці роки опинилися у "лапах" росіян, включаючи Сенцова і саме Цемах фігурував, як один із кючових у цьому "обмінному пакеті", - зазначив Романенко.

Володимир Цемах
Володимир Цемах

Головна небезпека у всій цій історії на думку Романенка полягає у тому, що Україна втрачає найбільшу доказову базу у справі про МН17. Як будуть розгортатися події далі, поки що невідомо.

Слід відзначити, що 26 червня українські спецслужби вивезли Цемаха з окупованого Сніжного. Для його затримання українська спецслужба наприкінці червня провела спецоперацію на окупованій території Донбасу.

Нові підозрювані у справі рейсу МН17
Нові підозрювані у справі рейсу МН17

За даними журналістів, Росія хоче отримати Володимира Цемаха в межах обміну. Низка українських ЗМІ повідомляли, що Росія навмисно затягує процес обміну полоненими, вимагаючи повернути Цемаха, щоб зірвати міжнародний суд у справі про знищення Боїнга 777 рейсу MH17 над Донбасом. Варто додати, що 17 липня 2014 року пасажирський Boeing-777 "Малайзійських авіаліній", що виконував рейс МН17 з Амстердама в Куала-Лумпур, був збитий збройними силами РФ на окупованому Донбасі. Усі 283 пасажири й 15 членів екіпажу загинули.

Нагадаємо, "Удар штанги" у справі МН17: Романенко пояснив, що спільного між звільненням Цемаха і обміном полоненими.

Як повідомляв портал Знай.ua, українські силовики допитали головного свідка і співучасника трагедії МН17 Цемаха.

Також Знай.ua писав, екс-бойовик "ДНР" Цемах приголомшив зізнанням про катастрофу MH17.