Як передають ЗМІ, скандал навколо розшифровки телефонної розмови між Володимиром Зеленським і Дональдом Трампом назрів насправді зовсім не зараз. Коріння його йдуть глибоко в 2016 рік.

Для Трампа, якого тоді обрали президентом, було не особливо приємною подією те, що Україна брала участь у викритті Пола Манафорта. Під час виборів США Манафорт був головним політтехнологом виборчої кампанії Трампа, як передає ТСН.

Тоді Київ виклав в публічний доступ "чорну бухгалтерію" "Партії регіонів" - саме через ці документи з'ясували, що Манафорт отримував гроші від Януковича. У підсумку, проти Манафорта відкрили кримінальну справу, а Трамп втратив одну з найважливіших фігур у своїй передвиборчій кампанії.

В подальшому сталося так, що Трамп так і не налагодив стосунки з Порошенком і неохоче погоджувався на переговори та зустрічі.

Популярні новини зараз
Дощі, грози і навіть заморозки: шашлик на Великдень доведеться відкласти, синоптики попередили про негоду Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було
Показати ще

Тепер торкнемося поточних подій. Скарга на Трампа від співробітника Білого дому спровокувала зараз справжнє цунамі на політичній арені. Однак, варто зауважити, що практично цілий розділ цієї скарги присвячений Юрію Луценко, екс-генеральному прокурору України. Як з'ясувалося зі скарги, Луценко звинувачував кількох діючих і минулих американських чиновників. Також, стало відомо, що Луценко говорив, що Джо Байден, колишній віце-президент США, чинив тиск на Петра Порошенка ще в 2016 році.

Сам же Луценко повідомляв, що не бачить причин, чому в скарзі з Білого дому до нього проявили так багато інтересу: "Я розцінюю текст скарги офіцера правоохоронного органу США, в частині інформації про Луценка, як маніпулятивний і неодноразово не відповідаючий правді".

ЗМІ простежили, як же саме Луценко прив'язаний до того, що відбувається зараз, і з'ясували наступне.

Ще в травні цього року Луценко робив акцент на тому, що справа про корупцію в українській газодобувної компанії "Бурісма" повинна було відбуватися без "політичних акцентів".

Власником "Бурісми" є Микола Злочевський, екс-міністр при Януковичі. На нього було в загальній сумі відкрито 11 кримінальних справ щодо незаконного збагачення, "відмивання" коштів і т. п. Всі справи закрили в 2016, але в 2019 Луценко оголосив, що їх знову відкрили.

Луценко повідомляв: "У нашому розпорядженні є роздруківка всіх рахунків "Бурісми", за якою кошти отримали, в тому числі, і громадяни США з гучними прізвищами. Ми маємо встановлені факти до копійки проплат цим особам".

Зараз вже відомо, чиє це було прізвище - нікого іншого, як Хантера Байдена, сина Джо Байдена. Хантер протягом більше 5 років отримував у компанії зарплату. У даний момент звинувачення з "Бурісми" зняті, але сам конфлікт позначається на репутації Джо Байдена найгіршим чином. Напередодні політичної гонки за місце президента США Байден стає головним конкурентом Трампа.

Є ще один цікавий факт. За даними видання Buzzfeed, Луценко, ще коли він був прокурором, перетинався в січні 2019 року в Нью-Йорку з Руді Джуліані, особистим адвокатом Трампа. Як передає портал, Луценко на зустріч прийшов з пакетом документів.

Можна припускати, що вже тоді Луценко передав компромант Трампу на його головного конкурента.

Наступна зустріч Джуліані і Луценка відбулася у Варшаві і після цього, Луценко звинуватив посла США в Києві Марі Йованович, що вона заважала українським правоохоронним службам вести справи проти корупції. І що нібито вона особисто передавала йому список тих осіб, на кого не потрібно шукати інформацію, але цього списку Луценко не продемонстрував.

Також, Луценко стверджував, що у нього є доказ того, як Сергій Лещенко, голова НАБУ, втручався в українські вибори. І тепер стали говорити про те, що українська сторона втручається в американські вибори.

Основна частина звинувачень Луценка, втім, була в адресу Джо Байдена - нещодавно стала відома інформація, що той чинив тиск на Порошенка і змушував його звільнити Шокіна, який тоді розслідував справу "Бурісми". Байден, втім, не заперечує те, що сприяв звільненню Шокіна, але лише тому, що той гальмував корупційні розслідування.

Пізніше стало відомо, що справа "Бурісми" знову відкрита, але більше Луценко не дає коментарів щодо цього. В інтерв'ю американським ЗМІ він, втім, не приховував, що підтримує контакт з Джуліані.

Нагадаємо, раніше адвокат Трампа Джуліані розповів про "особисті інтереси" в Україні: причому тут Байден.

Також Знай.uа писав, що Зеленський і Трамп провели скандальну бесіду: опубліковано повний текст.

Ще Портал Знай.uа повідомляв, що в мережі опублікували переклад тексту гучного доносу на Трампа: чи був тиск на Зеленського.