Президент Володимир Зеленський провів зустріч із керівниками парламентських фракцій Верховної Ради, на якій озвучив "червоні лінії", які не переходитиме ні в якому разі під час зустрічі в “нормандському форматі”.

У президентській партії “Слуга народу” озвчили ці “червоні лінії: жодного “особливого статусу” для Донбасу в Конституції закріплено не буде, спочатку виконання безпекових умов, а потім політичних. Прт цьому проведення виборів в ОРДЛО мають відбутись одночасно з місцевими виборами по всій території України лише після досягненні безпекових умов.

Відповідаючи на запитання журналістів в кулуарах Верховної Ради, голова комітету з питань зовнішньої політики Богдан Яременко зазначив, що наразі немає жодних домовленостей щодо проведення виборів на окупованих територіях Дондасу А для проведення переговорів у "нормандському форматі" Україна має свої умови — певні “червоні лінії”, які “слуги народу” між собою називають “формулою Зеленського”.

“Є певні “червоні лінії“, які публічно озвучені сторонами, в тому числі і президентом Зеленським, що між собою називаємо “формула Зеленського“ - це не закріплювати в Конституції жодних “особливих статусів“, проведення виборів до органів місцевої влади по всій території України одночасно при досягненні безпекових умов і виконання безпекових вимог йде перед політичним врегулюванням і перед виборами. Це переговірна позиція України”.

Популярні новини зараз
Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Яременко відзначив, що переговірна позиція Росії безперечно відрізняється від української.

“Росіяни, як досвідчені дипломати, намагаються все зробити на своїх умовах. Для цього і будуть саміти проводитись (у нормандському форматі – ред.), для цього працюють радники глав держав, для цього працює ТКГ, щоб ці розбіжності наближувати і спробувати знайти спільну мову та досягнути якихось домовленостей“, - сказав Яременко, додавши: “ ми не маємо ніяких сумнівів наскільки складний у нас суперник”.

Голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія також прокоментував результат зустрічі Володимира Зеленського з головами фракцій, зазначивши, що “все нормально” і “зради немає”.

Давид Арахамія

"Якщо народ України делегує владу, він має їй хоч в якийсь період часу довіряти. Наразі ми всі довіряємо президентові в цьому питанні. Ми зробили в закритому форматі зустріч з усіма головами фракцій. Вони всі почули безпосередньо те, що ми зараз, на жаль, не можемо сказати суспільству. І все нормально. "Зради" немає навіть на один відсоток", - сказав він журналістам у середу в кулуарах парламенту.

Нагадаємо, Зеленський терміново зібрав голів фракцій через "формулу Штайнмайєра"

Як повідомляв портал Знай.ua, США терміново скликають Конгрес через Україну

Також Знай.ua писав, на Майдан вийшли противники "формули Штайнмайєра"