9 жовтня, у середу, Дмитро Дубілет, міністр Кабінету міністрів, повідомив на своїй сторінці в Facebook, що сьогодні уряд запускає в роботу законопроект і акти, які скасують обов'язковість трудових книжок.

За словами Дубілета, згідно із новим законом, українці не будуть зобов'язані при наймі на роботу подавати роботодавцю свою трудову книжку. Відповідно, роботодавцям не потрібно перевіряти або зберігати.

В державних електронних реєстрах дані про трудовий стаж всіх українців з 2000 року є занесені. Для розрахунку пенсій чи інших соціальних виплат власне, їх і використовують.

"Громадяни зможуть легко отримати електронний документ з інформацією про свій стаж в Інтернеті. Цей документ вони можуть надати роботодавцю, якщо тому важливо перевірити стаж претендента з офіційних реєстрів" зазначає Дубілет.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою
Показати ще

Роботодавці зможуть перевірити справжність документа за допомогою QR-коду, який буде автоматично накладатися на ці документи.

Хвилюватись українцям, які все життя відпрацювали, немає чого. Ніхто без пенсій не залишиться. За словами Дубілета, якщо у людини є трудовий стаж до 2000 року, буде можливість занести цю інформацію в електронний реєстр - самостійно або через роботодавця.

Дмитро Дубілет
Дмитро Дубілет

Для людей, які звикли жити за стереотипами обмежень не буде, тобто, якщо працівник хоче, щоб йому вели трудову книжку - це його право. Можна робити записи і ставити там штампи.

Також Дубілет висловив сподівання прийняти закони, відповідні постанови і запустити всі технічно вже в цьому році.

І тегнув колег у дописі, з якими працює спільно над проектом - Євгеном Капинусом, Віталієм Коблошом, Дмитром Романовичем, Юлією Соколовською, Тимофієм Миловановим.

Українці активізувались і наперебій комментують допис про скасування трудових книжок.

"Первый шаг к отмене пенсий)", "Это все очень красиво на словах. А на деле стаж до 2000 года подтвердить очень сложно. В первую очередь благодаря ПФ, у которого нет правильно выписанной нормативной базы. И желания хоть что то делать и помогать людям", - пишуть українці.

Нагадаємо, державні підприємства контролюватимуть онлайн: Дубілет пояснив, як працюватиме реєстр.

Також Знай.uа писав, що в Україні проведуть перший перепис населення за 18 років: скільки за неї заплатять прості люди.

Ще Портал Знай.uа повідомляв, що українців позбавлять трудових книжок, доведеться міняти закон: подробиці.