Інформація опублікована на офіційній сторінці Комітету, пише Обозрєватєль.

Посилаючись на проведений 27 вересня на базі Комітету круглий стіл, де було обговорено проблеми з фінансуванням "зеленої" генерації, а також було заявлено про необхідність законодавчих змін (в тому числі стосовно поточних проектів), вказуються такі варіанти:

- Ретроспективне урізання тарифу (найменш бажаний варіант);

- Новий податок до державного бюджету на існуючі станції (windfall tax, спеціальний збір з виручки до 2030 року). Зменшення акцизу на електроенергію на суму такого податку;

- Податок на існуючі станції в місцеві бюджети (2%-3% від доходу);

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

- Обмеження термінів Pre-PPA, які передбачають використання "зеленого" тарифу, починаючи з 2020-го року;

- Зміна "зеленого" тарифу з 2020-го року для нових станцій;

- Додатковий екологічний податок на викиди СО2, як джерело фінансування "зеленої" генерації.

Зазначається, що такі зміни, імовірно, можуть стосуватися СЕС і ВЕС, які введені в експлуатацію в 2017-2019 рр.

"У найближчі дні буде оголошено засідання робочої групи по напрацюванню конкретних законодавчих змін", - говориться в повідомленні.

Як повідомлялося, 18 вересня за ініціативи голови Комітету з питань енергетики і житлово-комунальних послуг Андрія Геруса Рада дозволила закуповувати українським підприємствам електроенергію з країн СНД за двосторонніми договорами. За словами Геруса, імпорт повинен був здійснюватися з Білорусі.

1 жовтня була здійснена перша поставка електроенергії з Росії в режимі імпорту. Поставка проведена рівним графіком потужністю 100 МВТ компанією "Юнайтед Енерджі", яку пов’язують з Ігорем Коломойським.

З липня 2019 року представники Нікопольського та Запорізького феросплавних заводів Ігоря Коломойського пікетують НКРЕКП з вимогою знизити тариф НЕК "Укренерго" на передачу електроенергії, з якого здійснюється фінансування "зеленого" тарифу для сонячних та вітрових електростанцій.