Рішення про проведення операції в Іловайську прийняли за ініціативою МВС на одній з нарад. У присутності практично всіх керівників силових структур і керівництва держави фатальне рішення ухвалили. Про це сказав колишній начальник генштабу Збройних сил України Віктор Муженко.

За словами Муженка, звільнення Іловайська – було операцією добровольчих підрозділів та підрозділів МВС при підтримці і забезпеченні Збройних сил.

Іловайська трагедія
Іловайська трагедія

"Склад практично всіх підрозділів МВС, які були задіяні в цій операції, не підкорявся штабу АТО. Ми і де-факто, і де-юре не мали права віддавати якісь розпорядження і здійснювати управління. Тобто давати команди і вимагати якихось дій", – пояснив він.

Популярні новини зараз
Українським водіям загрожує чималий штраф: через що можна залишитись без грошей у воєнний час У Києві помітили величезну чергу до лікарні: що сталося Готуйте свої гаманці: українцям з 1 липня збільшать виплати, кому пощастить Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію
Показати ще

Ха його словами, все відбувалося в рамках оперативної групи, яка була створена на чолі з генералом Хомчаком. Хоча там повинен бути керівником від МВС генерал Яровий.

Віктор Муженко
Віктор Муженко

Колишній начальник Генштабу ЗСУ розповів, що протягом 24 – 25 серпня, коли вже було вторгнення російських військ, виникла проблема виведення українських підрозділів. Тоді президент РФ Володимир Путін запропонував вихід через "зелений коридор".

"Я отримав відповідні вказівки від Президента України щодо проведення переговорів з військовим керівництвом РФ щодо узгодження умов та способів виходу, а також маршрутів виходу під відповідні гарантії", – розповів Муженко.

За словами Муженка, це були покроково розраховані маршрути, було точно вказано координати для виходу українських військових. Така домовленість із Путіним мала стати гарантією виживання для сотень людей. Але дива не трапилось, підлість росіян відібрала життя найкращих українських синів.

"Це були покроково узгоджені маршрути, за координатами, саме під вихід під гарантії. Але з незрозумілих мені причин вже вдень (початок руху було приблизно в 8:30) було прийнято рішення про вихід саме по тих маршрутах. І засідки, в які потрапили наші підрозділи, призвели до великих втрат", – зазначив екс-начальник Генштабу ЗСУ.

Нагадаємо, у Зеленського зробили термінову заяву щодо розведення сил під Золотим: "Щоб воно відбулося, потрібні..."

Як повідомляв Знай.uа, неймовірне зцілення українського героя Донбасу після поранення та коми показали в мережі: "Це справжнє диво!"

Знай.uа писав, День захисника України: правду про Іловайськ 2014 року покажуть на великих екранах.