Партія президента України Володимира Зеленського "Слуга народу" влипла в гучний фінансовий скандал. НАПК виклало в мережу звіт з інформацією про те, хто фінансував партію і вибори. Відомо, що серед "благодійників" з'явилися і імена кандидатів у народні депутати і фейкові бізнесмени та багато інших персонажів.

Про це стало відомо завдяки розслідуванню журналістів одного з українських видань.

За інформацією ЗМІ, в деяких випадках президентська партія просто використала паспорти жителів сіл, щоб оформити на них фірму-одноденку і поповнити свій рахунок від чужого імені.

З'їзд партії "Слуга народу", 24 канал
З'їзд партії "Слуга народу", 24 канал

Хто переводить фінанси "слугам народу"

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору
Показати ще

Ряд компаній надали партії близько $6 тисяч кожна. Деякі компанії здійснили понад 20 переказів, і кожен на суму трохи менше 150 тисяч гривень. Це спосіб уникнути фінансового моніторингу – не показувати джерело доходу. Якщо переводити більше, банк зобов'язаний провести перевірку.

Серед таких підприємств: "Ярославова реклама", "Інтернет-трафік", "Веб маркет компані". Всіх їх об'єднує не тільки пов'язані з рекламним ринком назви, але і дата створення - 21 березня 2019 року, всього за кілька місяців до парламентських виборів. Статутний фонд: від 1,5 до 2 тисяч гривень. Отримати їх послуги неможливо. У них немає ні сайтів, ні номерів телефонів, ні сторінок в соцмережах. Журналісти обдзвонили вказані при реєстрації номери телефонів. Всі виявилися неробочими. А за місцем реєстрації, найчастіше – звичайні житлові будинки.

Інформація щодо фірми, from-ua
Інформація щодо фірми, from-ua

Найцікавіше те, що журналісти відправилися на вказаний при реєстрації офіс "Ярословової реклами". На вулиці Вільямса, 4 дійсно знаходиться офісна будівля. Але про таку фірму тут ніколи не чули. Охоронець заявив: такої компанії тут немає і не було. Підприємство зареєстровано на якогось Ярослава Кузка. Згідно з реєстром Youcontrol, він прописаний в селі Черепин Черкаської області на вулиці Назаровська (номер будинку не вказуємо з етичних міркувань). Всього згадана компанія перевела "Слузі народу" 6,6 млн грн десятками переказів. Але ось заковика в тому, що існує "Ярославова реклама" тільки на папері.

Журналістам вдалося зв'язатися з "мільйонером" Ярославом і його мамою – Наталією Петрівною Кузко. Виявилося, що "бізнесменові" 23 роки і він працює офіціантом в ресторані. Жодних мільйонів у родини немає.

"Син тільки з армії повернувся, які мільйони", – здивувалася мати хлопця.

Сам Ярослав ні про яку компанію "Ярославової реклами" не чув. А на питання про те, де молодий чоловік знайшов таку суму, він заявив, що гроші нікому не переказував. Найчастіше паспорта для оформлення фіктивних компаній купують за $100-200. Після запитання про те, чи не передавав він кому-небудь свій паспорт, Ярослав відповів: "здається, ні".

Нагадаємо, Олена Зеленська елегантно помстилася своїм ворогам: такого вчинку від неї ніхто не чекав.

Як повідомляв Знай.uа під Франківському добуватимуть гроші "з повітря": Зеленський здивував українців новою фішкою.

Знай.uа писав, битва перших леді: Олена Зеленська зробила незвичайний вибір в Литві, такого в Європі не бачили вже давно.