Запропонований депутатами законопроєкт щодо вирішення проблем в галузі альтернативної енергетики є компромісним, більшість гравців ринку погоджуються на добровільну реструктуризацію на запропонованих умовах. Про це заявила народна депутатка України, членкиня комітету з питань економічного розвитку Людмила Буймістер, передає Обозреватель.

"Попередньо були проведені переговори з найбільшими гравцями ринку. По великому рахунку, там близько 75 підписали листа на наш комітет з підтримкою таких умов. Впевнені, що більшість ринку вже задекларувала свої позиції, що вони погоджуються на таку добровільну реструктуризацію. Я сподіваюся, що локальних гравців українських, я розумію, що в них складніша ситуація з фінансування, але ми з ними теж, думаю, знайдемо порозуміння", – сказала Буймістер.

Вона наголосила, що добровільність у реструктуризації є ключовою позицією, адже тільки в такому випадку можна забезпечити подальший розвиток зеленої енергетики в Україні, в яку за останні роки було інвестовано мільярди євро.

"Це ринок, на який зайшли вже 5 мільярдів євро інвестицій. Увесь світ рухається в бік зелених інвестицій. Ми просто не можемо дозволити собі цей ринок вбити, коли він тільки починає розвиватися. Ми бачили ці приклади, зокрема у Польщі. Це впливає на економіку просто жахливо. А добровільність, вона забезпечує те, що так, інвестори розуміють, що тариф у нас був історично завищений, і це ми всі говоримо відверто, і ми повинні називати речі своїми іменами", – зазначила Буймістер.

На її думку, запропонований депутатами комітету з питань економічного розвитку законопроєкт, є компромісним, і вона сподівається на його підтримку Верховною Радою.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору
Показати ще

"Ми змогли знайти порозуміння з урядом, з міністерством. Тому це єдиний можливий на сьогодні компроміс з ринком. Я думаю, що і народні депутати, які в комітеті (по енергетиці та ЖКП. – Ред.) працюють, вони просто побачать, що це насправді наша спроба врятувати ринок, і підтримають нас", – сказала Буймістер.

Вона також зазначила, що законопроєкт необхідно приймати якнайшвидше та запускати процес перемовин і підписання угод з гравцями ринку.

"Я думаю, що цей закон можна ухвалити достатньо швидко, тому що нам дійсно треба запускати процес перемовин і підписання змін до угод з ринком. Тому якщо ми якомога швидше ухвалимо цей закон, то ми можемо розраховувати, що Україна буде вже отримувати близько 93 мільйони євро. Тому тягнути тут немає сенсу", - сказала депутатка.

Нагадаємо, проєкт закону "Про внесення змін у деякі закони України щодо покращення інвестиційного клімату у сфері відновлювальної енергетики" (№2543) зареєстрований у Верховній Раді 6 грудня 2019 року. За словами одного зі співавторів законопроєкту, – депутатки Лесі Василенко – він дозволить розвивати зелену енергетику, захистить інвесторів та сприятиме підвищенню інвестпривабливості України.