У трагедії літака МАУ є момент, який можна винести як урок: у складному сучасному світі, якщо хочеш вижити і хочеш бути успішним, важливо розуміти контексти.

Таку думку висловив політолог Юрій Романенко у своєму новому відео.

За словами політолога, наша залежність від процесів, що відбуваються десь там, на іншому кінці світу, сьогодні різко зросла. Тому українці повинні винести важливий урок з авіакатасрофи літака в Ірані. А полягає цей урок в тому, що потрібно навчитись розуміти великі і малі контексти, адже від них напряму залежить сучасне життя і людини, і держави.

Романенко зазначає, що ситуація на Близькому Сході безпосередньо зачіпає інтереси українців. Адже ми залежимо і від ситуації з нафтою, і від наших західних партнерів, які причетні до ситуації на Близькому Сході. Тому потрібно постійно розуміти цей контекст, глибину нашої залученості та глибину наслідків, які з цього слідують.
"Трагічний випадок з МАУ є яскравою демонстрацією цієї думки. Вбивство Сулеймані. Сьогодні вночі Іран наносить ракетний удар у відповідь по базах західних коаліцій, через годину вилітає авіалайнер МАУ з аеропорту в Тигирані, і ще через 8 хвилин падає... Події в Ірані виявились безпосередньо дотичними до Уккраїни, до українських громадян, до української авіакомпанії."
За словами політолога, не вміння чи не бажання відділити важливе від менш важливого і приводить до того стану, в якому сьогодні знаходиться Україна.
"29 рік ми пливемо... Наш безглуздий народ, яким управляють безглузді правителі. При Ющенку, при Януковичі, при Порошонку, а тепер при Зеленському... Вони в принципі у своїй безглуздості не надто відрізняються. Ця безглуздість визначає наш сьогоднішній стан. Тому що нездатність відрізнити важливий контекст від не важливого, відсутність розуміння контексту і не бажання відділити важливе від не важливого, і визначає жалюгідний стан України. Тому що, коли ви не можете визначити пріоритети, то ви й не можете йти у правильному напрямку. Ви не маєте цілі,ви не маєте траєкторії, ви не маєте ресурсів для того, щоб забезпечити рух до своєї мети. Оце і є головн6ий урок із катастрофи літака МАУ в Ірані."