Український політик, голова партії "Рідна країна" Микола Томенко зробив важливу заяву з приводу розгляду змін до Конституції щодо децентралізації влади.

Президент України Володимир Зеленський, за словами Томенка, не мав права відкликати подібний законопроект свого попередника Петра Порошенка і реєструвати аналогічний, але свій, повідомляє Politeka.

Про це Томенко повідомив у себе на сторінці в соцмережі Фейсбук.

Розгляд змін до Конституції щодо децентралізації влади від Зеленського НЕЗАКОННИЙ!

Нині активно дебатується питання часу розгляду проекту змін до Конституції щодо децентралізації влади поданого Зеленським. При цьому депутати й експерти чомусь не беруть до уваги сам факт законності реєстрації законопроекту Зеленського аналогічного проекту Порошенка.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Отож, до історії питання.

1.07.2015 р. - Президент Порошенко вносить проект змін до Конституції (щодо децентралізації влади);
15.07.2015 р. - Порошенко подає доопрацьований проект на заміну;
16.07.2015 р.- включено до порядку денного;
16.07.2015р.- направлено на висновок до КС;
31.08.2015р.- вручено висновок КС;
31.08.2015 р. - попередньо схвалено ВР;
10.12.2015 р. - подання Комітету про прийняття остаточно як закон.

Далі стало очевидно, що даний законопроект Порошенка не має шансів отримати 300 голосів, тому було подано звернення до КС, який оперативно ухвалив рішення про те,що остаточне схвалення змін до Конституції на черговій наступній сесії означає БУДЬ-ЯКУ наступну чергову. І справа була поставлена на паузу. Але нині не про ДИВНЕ рішення КС.

29.08.2019 року появилася інформація про ВІДКЛИКАННЯ цього законопроекту президентом Зеленським?!

А 13.12.2019 року вже зареєстровано новий проект Закону про внесення змін до Конституції ( щодо децентралізації влади), який аналогічний проекту Порошенка не лише за назвою, а й за змістом!

Виникає питання:

Президент Зеленський і Голова ВР Разумков діяли законно?
Відповідь: НЕЗАКОННО!

Стаття 105 Регламенту ВР чітко визначає, що відкликання законопроектів Президентом можливе лише до моменту УХВАЛЕННЯ ЙОГО У ПЕРШОМУ ЧИТАННІ.

Стаття 144 теж НЕ ДАЄ ПРАВА ПРЕЗИДЕНТУ відкликати свої законопроекти після отримання висновку КС, а тим паче після попереднього схвалення!

ЯК ЗАКОННО ДІЯТИ НИНІ:

ВР не мала права давати дозвіл Президенту ВІДКЛИКАТИ законопроект Порошенка, який вже став законопроектом ВР і відповідно реєструвати новий законопроект Зеленського з аналогічною назвою та змістом!

Саме тому нині ВР ЗОБОВ"ЯЗАНА завершити розгляд конституційних змін ( проект 2217а) що пройшли всі конституційно та регламентно визначені процедури до моменту остаточного голосування. І лише після ухвалення або відхилення цього законопроекту можна і законно розглядати новий аналогічний.

АЛЕ УВАГА!

Є ще один важливий момент - стаття 158 Конституії визначає, що законопроект про внесення змін до Конституції України, який розглядався ВР, і закон не був підтриманий може бути поданий до ВР НЕ РАНІШЕ ніж ЧЕРЕЗ РІК з моменту прийняття рішення щодо цього законопроекту.