Заступник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко розповів про деталі трагедії, коли росіяни збили маллазийский Боїнг рейсу МН-17. Відповідний пост він опублікував у Facebook у понеділок, 9 березня, в день початку судового процесу у Нідерландах у цій справі.

"Сьогодні в Нідерландах починається довгоочікуваний судовий процес у справі про збитий росіянами малайзійському Боїнгу рейсу МН-17. Впевнений, що він завершиться обвинувальним вироком і багатомільярдними позовами до РФ на користь сімей загиблих. Як не намагалася інформаційно-пропагандистська машина РФ брехати і обдурити весь світ, в цей раз їм це не вдалося. В тому числі, завдяки чітким і злагодженим діям української сторони. Розповім і я про той трагічний день 17 липня 2014 року", - написав він.

Геращенко розповів, що в той день йому повідомили про незвичайну бойовій машині на вулиці Сніжного.

Сегодня в Нидерландах начинается долгожданный судебный процесс по делу о сбитом россиянами малазийском Боинге рейса...

Geplaatst door Антон Геращенко op Maandag 9 maart 2020

Популярні новини зараз
Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Холод та дощі терпіти недовго: прогноз погоди на тиждень В Україні пенсії рахуватимуть за однією формулою: у кого виплати будуть більше 10 тисяч Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

"На той момент, за місяць, коли жителі Донеччини вже звикли до колон танків, БТР, "градів", які потоком текли в поранену Україну - ця машина була незвичайною", - пише він.

Очевидець стверджував, що вона була схожа на якусь зенітно-ракетну установку. Після цього вже в 17:00, коли Геращенко був у кабінеті заступника Міністра МВС Тиграна Авакяна і йому повідомили про те, що півгодини-годину тому з радарів над Торезом пропав малайзійський Боїнг рейсу МН-17.

"В той момент мене осінило - адже кілька годин тому на вулицях Сніжного, що в 15 км від Тореза, був помічений якийсь невідомий раніше ЗРК. Очевидно було, що "Бук М1" з легкістю міг вразити цивільний літак, варто лише навести на нього ракету і отримати команду "залп", - пише він.

Геращенко нагадав, що в цей же час на телеканалі “Life News” транслювали бадьорий спіч лідера терористів Ігоря Гиркина, який, з неприхованим задоволенням, рапортував про те, що його людям, нібито, вдалося збити український військово-транспортний літак".

Саме в той момент Геращенко прийняв рішення оголосити про вини російських бойовиків в збиття малазійського "Боїнга" Україну, негайно оприлюднити інформацію про те, що він збитий росіянами установки "Бук-М1".

Він стверджує, що відразу після публікації йому почали дзвонити з українських і російських ліберальних ЗМІ, а також кореспонденти іноземних газет і телеканалів.

"На наступний день була «вишенька на торті» - сміливим розвідником МВС в Луганську була зроблена фотографія вивозиться в РФ цього ж «Бука» без однієї ракети. Потім її опублікував Міністр МВС Арсен Аваков. Далі були розслідування “Bellingcat”, міжнародної слідчої групи, а також незалежні журналістські розслідування", - пише він.

Проте він зазначає, що початок у розкритті цього злочину поклали свідки, які змогли дати свідчення міжнародної слідчої групи, які і лягли в основу звинувачень судового процесу, який розпочнеться у п'ятницю, 9 березня, в Нідерландах.

"Я також був допитаний слідчими МСГ і передав всю наявну в мене інформацію для розслідування цього злочину. Судовий процес у Нідерландах буде не швидким, але його результат можна передбачити вже заздалегідь - Російська Федерація і її військовослужбовці будуть визнані відповідальними за загибель 296 громадян різних країн, загиблих у нелюдських муках", - написала Геращенко.

Він висловив упевненість, що РФ зобов'яжуть видати винних міжнародного трибуналу для відбування тривалих термінів тюремного ув'язнення.

"А також виплатити десятки мільйонів доларів за кожну втрачену життя", - резюмував Геращенко.

Також Геращенко показав найстрашніший кадр трагедії - тіло немовляти зі збитого літака.

Немовля з збитого МН17, фото: Facebook Антона Геращенка
Немовля з збитого МН17, фото: Facebook Антона Геращенка

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Зеленський терміново звернувся до українців з-за катастрофи МН 17.

Як повідомляв Знай. ua, прокурори справи рейсу MH17, через 6 років, розкрили головну таємницю.

Також Знай. ua писав, що Зеленського для The Guardian фотографував спец з РФ.