Через коронавируса зникла з поля зору тема з Донбасом. А там вчора був епічний момент. Схоже, що Єрмак вирішив почати прямі переговори з ОРДЛО. Зеленський може і не розуміє, що відбувається, але коли його почнуть виносити, то це буде мало цікавити, що він розумів чи не розумів. Наразі очевидно одне - в умовах коли світ летить в тартарари через вірус і глобальну економічну кризу, Зеленський вирішив, що можна продати одну тему - мир за всяку ціну. Ось ця будь-яка ціна його і погубить.

Керівник проектів Центру досліджень проблем громадянського суспільства Марія Кучеренко розібрала зустріч в Мінську, пише "Хвиля".

За словами Марії Кучеренко, підсумки Тристоронньої контактної групи, яка відбулася 11 березня 2020 року, продемонстрували, як тепер, в "епоху Єрмака" в ОП, будуть проходити переговори в рамках ТКГ і як буде вирішуватися доля інших форматів і "мирних ініціатив".

"Про склад переговорних делегацій і результати переговорів Україна буде дізнаватися з російських ЗМІ, або ж з джерел окупаційних адміністрацій. Адже саме з російських ЗМІ стало відомо, що 11.03.2020 пройдуть і переговори нового глави ОП із заступником глави адміністрації президента РФ Дмитром Козаком. В українських медіа ця новина з'явилася як передрук російських джерел, і була підтверджена офіційно лише ввечері 11.03 публікацією на сайті ОП. Адже навіщо українцям знати про те, з ким, як і коли будуть вестися переговори про безпеку - всіх нас разом і кожного окремо? ", - задає риторичне питання експерт.

Марія Кучеренко підкреслює, що затерті заяви команди Зеленського про "червоні лінії, які ніколи не будуть перейдені", - не варті нічого. Це черговий раз показало "ослаблення оборони Щастя шляхом відкриття КПВВ в районі моста, здатного витримати важку техніку, і додаткові можливості атакувати Луганську ТЕС, яка забезпечує електроенергією область".

Експерт зазначає, що крім військової складової, це катастрофа і в політико-дипломатичному сенсі: адже Росія продавлювала відкриття КПВВ в Щасті в обмін на можливість відкриття КПВВ в Золотому, забуваючи про те, що ця обіцянка була дана нею в обмін на відведення сил на даній ділянці.

"Таким чином Росія та підконтрольні їй бандформування не виконали попередню частину своїх зобов'язань, і тепер намагаються продати одну тільки можливість такого виконання дорожче. Можна не сумніватися, що російські представники в ТКГ давним-давно, ще з самого початку відводів, які на практиці не відповідали Рамковим рішенням ТКГ від 20.09.2016, зробили відповідні висновки, які зводяться до формули "дави на нинішню українську переговорну команду сильніше - і отримаєш максимум з необхідного".

Експерт передбачає, що українські переговорники також намагатимуться відмовчуватися про "консультативні ради". Замість цього, буде заявлено щось гранично загальне, мовляв, при політподгрупі ТКГ буде створено якийсь новий орган. Але ніяких роз'яснень щодо його структури і складу після публікації цього повідомлення відразу не з'явиться, вважає Кучеренко.

Замість цього ЗМІ будуть наповнюватися інтерпретаціями, що з'являються на сайтах бойовиків, і розганяється через російські пропагандистські медіа.

Головний сепаратистський ресурс окупаційної адміністрації Донецька - сайт "ДАН", вже опублікував замітку про те, що, нібито, нарешті була досягнута домовленість про "прямі переговори між сторонами конфлікту", під якими там розуміють далеко не Україну і Росію, як це є в дійсності, відзначає експерт.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

"Посилюється цей меседж заявою Дмитра Козака про те, що "новий механізм врегулювання на Донбасі передбачає створення переговорного майданчика за участю країн нормандського формату і сторін конфлікту", і про" необхідність ставитися до цієї домовленості дуже дбайливо, щоб нічого не зірвалося ".


В України залишається одна надія - на те, що ОБСЄ опублікує текст рішення про створення цієї ради. В іншому випадку, доведеться чекати, поки "ефективні переговорники", що представляють нашу державу, зволять поговорити з українським народом, який вони, власне, і уповноважені представляти.

Експерт зазначає, що всім цим "ефективним учасникам переговорів" варто пам'ятати одне: терпіння українців далеко не нескінченне.

"Ті, хто воював за Україну в найстрашніші для неї роки цієї війни, ті, хто не перший день аналізує ситуацію навколо ТКГ і нормандського формату, і без того донезмоги роздратовані комунікаційним стилем команди Зеленського і відсутністю виразної стратегії щодо війни - як щодо самих бойових дій, так і битв в політико-дипломатичній площині", - застерігаї експерт.

Марія Кучеренко називає відкриття КПВВ в Щасті стратегічним програшем за всіма статтями - і в плані перспектив оборони Луганщини, і в плані переговорів.

А точкою неповернення стануть прямі переговори з бойовиками "ще й під вивіскою ТКГ", вважає експерт.