«І сів Ісус напроти скарбниці і спостерігав, як народ кладе гроші в скарбницю. Чимало заможних клали багато. Прийшла одна вбога вдова і поклала дві лепти, тобто кодрант. Покликавши учеників Своїх, Ісус сказав їм: істинно кажу вам, що ця вбога вдова поклала більше за всіх! Хто клав у скарбницю, бо всі клали з достатку свого, а вона із злиднів своїх поклала все, що мала, весь прожиток свій» (Марк, 12: 41-44).

Як відомо, у православ`ї прийнято визначати 8 смертних гріхів: гординю, марнославство, жадібність, гнів, блуд, зажерливість, зневіру і сум. У католиків ці гріхи об`єднані в 7. Згадати це змусила мене рекламна кампанія посадовців, які на наші бюджетні кошти героїчно рятують нас від коронавірусу. Політики теж не відстають від чиновників. Щоправда, вони, на відміну від високопосадовців, реально вкладають свої кошти в закупку профілактичних та медичних засобів. Так, на телебаченні та загалом у ЗМІ, у прямому ефірі і в записі розповідає про меценатські справи благодійників Новинського і Онуфрія, що його супроводжує при цьому. Медіа-експерти добре знають, що нині така реклама – офіційна чи джинса коштує чималенькі кошти. От і виглядає, що співвідношення між благодійною справою і піаром, як щонайменше 1 до 100.

Це стосується і влади й опозиції; телебачення й соціальні мережі наповнені рекламними матеріалами: Бойко, Медведчук і дружина, Порошенко і дружина, Садовий і решта депутатів-благодійників. Взагалі-то – молодці! Але дивовижні, Твої справи Господні, чому за ними та їхніми ящиками з подарунками завжди випадково з‘являються журналісти з камерами і фотоапаратами?! Добрі справи як і гроші люблять тишу. А взагалі було б справедливо у цей непростий час не сподіватися на благодійність олігархів чи мільярдерів, а запровадити спеціальний карантинний податок з мільйонерів (у Франції у свій час він стосувався тих, хто мав більше 1 мільйона євро доходів). У такому разі й на піар можна кошти не витрачати!

П.С. І стосовно секвестру бюджету: поки у пропозиціях влади й опозиції не бачу відмови від майже 300 мільйонів грошей на їх партії, реального скорочення видатків на ДУСю – бюджет біля 2.5 мільярдів; охорону посадовців – більше 1.5 мільярдів, офіс президента – біля мільярда, ВР – біля 2 мільярдів, Секретаріат Уряду – більше мільярда. Туди ж десятки міністерств, сотні державних відомств, судова система, провоохоронні органи, місцева влада. Оце був би приклад справедливості у використанні наших народних грошей. А тоді й благодійництвом можна зайнятися…