Екс-міністр фінансів Ігор Уманський та український бізнесмен і громадський діяч Андрій Ральчевський зійшлись у думці про те, що в українській владі є одна зайва посада. Однак, вони не погодилась в тому, яка саме — президент чи прем'єр-міністр.

В Україні, в парламентсько-президентській республіці, всіма питаннями економіки врешті-решт займається президент. Хоча таких повноважень у нього взагалі не повинно бути. Чи не пора нам від формули ″президент і жнець і на дуді гравець″ перейти до іншої конституційної форми.

З таки запитанням звернувся Андрій Пальчевський до Ігора Уманського в ефірі Politeka Online.

″Тому що виходить, що вибрали людину нібито в умовах парламентської республіки, ніби як прем'єр-міністр займається економікою, ніби як парламент за нею слідкує, а всі серйозні рішення приймає Банкова. Є такий перекос у нас?″

″В моєму переконання конфлікт інституційний і конституційний у нас закладено вже багато років. Починаючи ще з часів Кучми і всіх послідуючих президентів, завжди стояло питання — хто відповідає за економіку: президент чи прем'єр? На моє переконання, одна з цих посад у нас в країні зайва... Я вважаю, що зайва посада прем'єр-міністра в цій країні. Іамериканська модель більш близька українцям по-духу. Українці завжи вибирали гетьмана. Вибрали, дали булаву, і на відміну від Росії, де був цар, українці ніколи до гетьмана не ставились, як до царя. Українці завжди розуміли, що він тимчасово вибрана ними людина, яка отримала повноваження. Вони його як призначили, так булаву і забрали. І ці приклади в історій України були і століття назад, і 6 років тому - ми теж прекрасно розуміємо, що булаву народ взяв і забрав, якщо він так вирішив. Тому я важаю, що в на зайва посада прем'єр-міністра.

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Однак, у Андрія Пальчевського інша думка, яку він і озвучив.

″В мене діаметрально інша думка. Я сповідую взагалі відміну інституту президенства в Україні. Я за створення двопалатного парламенту і передачу повноважень Банкової, яка перетворює за будь-якого президента Україну на султанат, а президента на султана. Тому я за те, щоб Зеленський став останнім президентом України. Я вважаю, що Володимир Зеленський ніколи не стане великим президентом, і це вже очевидно. Але він може залишитися великою людиною, якщо вчасно піде″, - заявив Пальчевський.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Пальчевський дав останнє попередження Зеленському

Як повідомляв портал Знай.ua, Пальчевський порівняв пандемію в Україні з Італією і США, перебіг захворювання у цифрах.

Також Знай.ua писав, Пальчевський показав реальну загрозу для України, в зоні ризику - молодь і лікарі.