Колишній міністр фінансів Ігор Уманський і політолог, журналіст і претендент на посаду мера Києва Андрій Пальчевський дали інтерв'ю щодо корупції, економіці та Верховній Раді. Своїми думками вони поділилися в ефірі Politeka Online.

"Як так вийшло, що в країні Україна, парламентсько-президентській республіці, всіма питаннями економіки в кінці кінцем завідує президент країни, хоча ми чудово розуміємо, що такого роду повноважень у нього взагалі не повинно бути. Чи Не час нам від формули президент і жнець, і на дуді дудец переходити до іншої конституційної формі, тому що виходить, що обрали людину, нібито в умовах парламентської республіки, начебто прем'єр-міністр займається економікою, ніби як парламент за нею стежить, а всі серйозні рішення приймає Банкова?", - дивується Пальчевський.

Уманський спробував пояснити, чому так відбувається і розповів, що це проблема не нова.

"Починаючи з часів Кучми і всіх наступних президентів завжди стояло питання хто відповідає в тому числі за економіку – президент або прем'єр. НА моє переконання, одна з цих посад у нас в країні зайва. І я вважаю, що зайва посаду прем'єр-міністра і мені здається, що американська модель більш близька українцям по духу. Українці завжди обирали гетьмана. Вибрали – дали булаву, але українці ніколи не ставилися до гетьману як до царя. Вони завжди розуміли, що він тимчасово обраний ними чоловік, який отримав повноваження. Ці приклади були в Україні як століття тому, так і 6 років тому, тому я вважаю, що посада прем'єр-міністра зайва", - вважає Уманський.

Однак у Пальчевського дещо інший погляд на це питання. Він переконаний, що в країні дійсно одна з посад президента і прем'єр-міністра зайва, але це посаду президента.

Популярні новини зараз
Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Світло відключатимуть на 6 годин, а про опалення взимку і не мрійте: українців серйозно попередили Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

"Президент України – найкраща робота у світі. Тому що офіційно президент не відповідає за дії уряду. Але ми з вами бачимо, що епохальні рішення приймаються конкретно президентом країни. Зеленського ніхто не обирав, довіряючи йому економіку. Його обирали як моральний стрижень. Як ви правильно сказали щодо булави, він бере цю булаву і кожній з них б'є нас по голові. І шостий президент принципово нічим не відрізняється. Розчарування сталося зараз у турбо режимі", - вважає Пальчевський.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Уманський назвав втрати України через корупцію в податковій та митниці.

Як повідомляв Знай. ua, Пальчевський тицьнув Кличко носом у проблеми пенсіонерів.

Також Знай. ua писав, що Пальчевський показав реальну загрозу для України, в зоні ризику - молодь і лікарі.