До сьогоднішнього позачергового пленарного засідання Верховної Ради була прикута увага багатьох українців. Серед загальної кількості питань порядку денного, напевно, найрезонанснішим стала зміна Регламенту для розгляду "антиколомойського" законопроекту, до якого було подано 16 тисяч правок. Саме він викликав палку дискусію в сесійній залі – обговорення тривали близько години і, в решті решт, 242 голосами "за" законопроект №1043 було прийнято у другому читанні та в цілому. Як саме діятимуть прийняті "антиспамні" зміни та чи будуть вони застосовні для інших законопроектів, дізнавалися Знай.ua.

Верховна Рада - фото Знай.ua
Верховна Рада - фото Знай.ua

Основна роль належатиме Комітету – до зали потраплять лише "обрані"

Прийнятий Закон про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо протидії зловживанням прав народних депутатів у ході законодавчої процедури №1043 стане такою собі "чарівною паличкою", якою нардепи зможуть застосовувати до тих законопроектів, що отримають багатотисячну кількості правок.

А, передбачатиме він, перш за все, кардинальне зменшення кількості поданих правок – головну роль у "зачистці" візьмуть на себе Комітети Верховної Ради

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

"Ця процедура фактично визволяє Парламент від шантажу окремих депутатів. Коли ми бачимо, що є депутати, які можуть подати 6 тисяч правок, Верховна Рада знаходиться в заручниках у нього. Основна роль належатиме профільному Комітету – в зал будуть виноситися лише ті поправки, які підтримав Комітет. Плюс додатково кожна депутатська фракція і група може подати по 5 правок, які були не враховані Комітетом, а кожен позафракційний депутат може подати по 1 правці", – зазначає народний депутат України Галина Янченко.

Верховна Рада - фото Знай.ua
Верховна Рада - фото Знай.ua

Вибірковість застосування "антиспамних" нововведень залежатиме від волі Парламенту.

"Щоб застосувати цю процедуру, мають бути 2 умови. З одного боку, формальна відповідність законопроекту, як такого, що засипаний величезною кількістю спам-правок, а з другого боку – має бути рішення Верховної Ради щодо законопроекту з формальними ознаками спам-атаки і буде застосована процедура. В Верховній Раді треба буде зібрати 150 підписів і потім ще додатково в залі підтримати спеціальну процедуру до конкретного закону мають 226 депутатів", – підкреслює Галина Янченко.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.