Президент Володимир Зеленський звернувся до українців щодо пандемії коронавірусу і карантину в Україні. Відеозвернення українського лідера опублікував Офіс Президента.

Президент повідомив, що Єврокомісія надасть Україні допомогу для протидії вірусу у розмірі 1,2 млрд євро. Ці кошти можуть гарантувати макрофінансову стабільність в країні і пом'якшити негативні наслідки пандемії для громадян.

Зеленський підтримав продовження карантину до 11 травня і пообіцяв, що незабаром прем'єр озвучить детальний сценарій з п'яти етапів виходу з карантину.

"Це правильний крок, заснований на аналітиці НАН та Моз. У нас є чіткий план виходу з карантину. Плавний вихід розпочнеться за 2 ключових умов: протягом 10 днів відсоток виявлених захворювань тримається в межах 5% і лікарні заповнені хворими з Covid-19 менше ніж на половину", - уточнив він.

Стало відомо, що 24 квітня будуть відвантажені і відправлені в регіони України 200 тисяч ПЛР-тестів вітчизняного виробництва. В цілому, за словами Зеленського, є замовлення на 2 мільйони ПЛР-тестів, зроблених в Україні.

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

З іноземної допомоги: в Україну доставили 360 тисяч респіраторів і 800 тисяч реагентів для ПЛР-тестування. У Гостомелі 23 квітня приземлилася українська "Мрія" з більш ніж 12 мільйонів захисних масок, а також – з сотнями тисяч захисних костюмів та окулярів.

Зеленський зазначив, що до кінця травня Україна очікує від вітчизняного виробника 200 апаратів штучної вентиляції легенів.

Крім того, українська "Мрія" здійснила вже кілька вильотів і перевезла понад 2000 тонн різних вантажів у США, країни Європи і Близького Сходу. Так Україна допомагає світу боротися з Covid-19 і це визнають в інших країнах, переконаний президент.

Українські медики, за його словами, допомогли "італійським друзям" і повертаються додому з безцінним досвідом.

Зеленський підкреслив, що головна цінність України – це її люди. Зокрема, вчені працюють над пошуком ліків, які можуть допомогти людству.

"Зараз проходять дослідження 4 різних лікарських засобів. У ці дні Україна розпочинає клінічні випробування препарату для боротьби з Covid-19. Є всі підстави вважати, що він може суттєво знижувати або навіть нейтралізувати загрозу смерті від ускладнень коронавирусной інфекції", - пояснив він.

Президент уточнив, що 23 квітня ООН проголосила Міжнародним днем англійської та іспанської мов. Українці, перебуваючи вдома, по всій країні можуть "прокачати" власні навички та знання іноземних мов.

"Обов'язково настане день, коли це все закінчиться і нашу країну зможуть відвідати іноземні туристи. Давайте за час карантину підвищимо свій рівень знань і зустрінемо гостей чистим і бездоганним "Welcome to Ukraine", - додав Зеленський.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Зеленський пообіцяв завершити війну на Донбасі до кінця президентського терміну.

Як повідомляв портал Знай.uа, Зеленський стривожив зізнанням про доньку, президентство вилізло боком.

Також портал Знай.uа писав, що Зеленський запропонував Саакашвілі крісло віце-прем'єра.