Про це написав народний депутат Олексій Гончаренко в своєму Телеграм-каналі.

Депутат нагадав, що на держпідприємство «Центренерго» влітку 2019 року зайшов менеджер Ігоря Коломойського, і за півроку воно з прибуткового стало збитковим. Так, у 2018-му «Центренерго» отримало прибуток в 1,4 млрд грн., а за підсумками 2019 року воно вже мало збиток 2,5 млрд грн., на сьогодні ж тільки борги підприємства за вугілля перевищують 2 млрд грн.

За словами депутата, Коломойський обсадив «Центренерго» схемами з усіх боків, внаслідок чого сумарні збитки підприємства вже наближаються до 1 млрд грн. на місяць.

«Він поставляє туди вугілля з Росії через свої прокладки. Отримує маржу до 1000 грн на кожній тонні вугілля. Він продає туди природний газ, який істотно дорожче вугілля і який немає ніякого сенсу спалювати на ТЕС маючи вугілля, заробляє на кожному тис. кубів до 1000 грн. Він купує у «Центренерго» 90% всієї електроенергії зі знижкою 100-500 грн за кожен МВТ годину», - написав Гончаренко.

На його думку, дозволивши Ігорю Коломойському заробляти на «Центренерго», президент розрахувався з ним за неповернення Приватбанку.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

«Зеленський не може не бути в курсі схеми бо: спроба змінити менеджмент на ЦЕ коштувала посади Гончаруку; сьогодні Фонд держмайна і Мінфін повністю ігнорують ситуацію з держкомпанією; схеми покриваються відповідальними за енергетику у Зеленського, зокрема главою комітету Герусом; лояльність депутатів групи Дубинського-Ткаченко та 1 + 1 не може бути безкоштовною», - написав депутат.

Він також наголосив, що українці вже заплатили 155 млрд грн за ПриватБанк, і вважає, що незабаром доведеться заплатити ще 20-25 млрд, але вже за «Центренерго».

Як повідомлялося, влітку 2019 року в держкомпанії «Центренерго» був призначений новий менеджмент, який пов'язують з групою «Приват» Ігоря Коломойського. За підсумками 2019 року збитки держкомпанії склали 2,5 млрд грн, в 2018 вона була прибутковою (1,4. млрд грн).

Зокрема, в серпні "Центренерго" підписала договір на поставку вугілля з Росії на 400 млн грн з ТОВ "Нафта Форс", засновник і директор якої був оператором на АЗС ANP (входить в групу Приват) в Києві. За інформацією видання «Цензор.нет», вугілля поставлявся за ціною 3 165 грн за тону, що вдвічі більше ринкової на той момент - 1 741 грн за тону. Крім того, «Центренерго» почало поставляти за заниженими цінами електроенергію на підприємства групи «Приват» - Нікопольський і Запорізькі заводи феросплавів, «Дніпроазот», а також трейдера «Юнайтед Енерджі».

12 травня народний депутат від "Батьківщини" Михайло Волинець і його колега з фракції "Європейської солідарності" Михайло Бондар закликали прем'єр-міністра Д.Шмигаля, а також в.о. міністра енергетики О.Буславец розібратися із закупівлею енергоносіїв для держкомпанії "Центренерго".

На початку травня під час наради в Мінекоенерго в.о. міністра Ольга Буславец розкритикувала «Центренерго» за відмову від закупівлі вугілля державних шахт, борги перед шахтарями і початок закупівель природного газу у компанії «Юнайтед Енерджі», близької до олігарха Ігоря Коломойського, яка стала найбільшим імпортером електроенергії з Росії після так званої «правки Геруса» по відкриттю прямих поставок з РФ.

За наявності низки схем на держпідприємстві депутат Бондар повторно звернувся із запитом до НАБУ, САП і ДБР.