Ручне втручання Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ) у роботу ринку електроенергії та лобізм феросплавних підприємств, що перебувають у сфері впливу олігарха Ігоря Коломойського, стали причиною глобальної кризи у роботі енергетичних підприємств.

Про це у колонці для «Економічної правди» написав член Ради з інвестицій при уряді, співзасновник «Української асоціації відновлюваної енергії» Ігор Тинний.

"Проблеми створені на 90% ручним регулюванням НКРЕКП і цинічними діями політиків з "феросплавного" лобі, а розгрібати ці "авгієві стайні" належить Минекоенерго і нового Кабміну", - заявив Тинний.

При цьому він підкреслив, що спроби штучно знизити тарифи на електроенергію для окремих підприємств створили фінансові проблеми державних енергокомпаній, а розмір заборгованостей на ринку електроенергії між усіма гравцями може досягти 50 млрд грн в цьому році.

"НАЕК "Енергоатом" — напівбанкрут, не може півроку розрахуватися за імпортне паливо і бере кредити для виплати зарплат персоналу. Роздрібний тариф для населення, де-факто, нижче навіть тарифу на транспортування енергії. Саме виробництво енергії для населення є, по суті, безкоштовним", - зазначив член Ради з інновацій.

Популярні новини зараз
Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Крім того, Тинний обурився, що така ситуація триватиме з-за того, що на НКРЭКУ здійснюється зовнішній вплив і регулятор не приймає рішення незалежно, як це прописано в законодавстві.

Раніше т. в. о. міністра енергетики та захисту навколишнього середовища Ольга Буславець заявляла, що ручне втручання в роботу ринку електроенергії призвело до кризи в енергетиці. За її словами, це робилося в інтересах окремих промислових гравців з-за чого ціна на ринку електроенергії була нижче собівартості виробництва електроенергії.

Як повідомлялося, влітку 2019 році в держкомпанії «Центренерго» був призначений новий менеджмент, якого пов'язують з групою «Приват» Ігоря Коломойського.

За інформацією видання «Цензор.немає», державне «Центренерго» початок постачати за заниженими цінами електроенергію на підприємства групи «Приват» - Нікопольський і Запорізький завод феросплавів, «Дніпроазот», а також трейдера «Юнайтед Енерджі».

Крім того, в серпні 2019 «Центренерго" підписала договір на поставку вугілля з Росії на 400 млн грн з ТОВ "Нафта Форс", засновник і директор якої був оператором на АЗС ANP (входить у групу "Приват") в Києві. Структури з орбіти Коломойського відвантажували на «Центренерго» вугілля за 3165 грн за тонну, що вдвічі більше від ринкової на той момент - 1741 грн за тонну.

За підсумками 2019 збитків держкомпанії склали 2,5 млрд грн, при цьому в 2018 компанії була прибуток 1,4 млрд грн.