Ручне втручання в роботу ринку електроенергії для зниження тарифів на електроенергію для промисловості призвело до того, що галузь переживає найбільшу кризу, а енергетичні підприємства не можуть працювати за багатомільярдних боргів.

Про це в інтерв'ю «Інтерфакс-Україна» - заявила Ольга Буславець.

«Зараз ми переживаємо один з найбільших криз в енергетиці за всю історію України. Чому він стався? З 1 липня 2019 року була введена нова модель електроенергетичного ринку, яка відносно стабільно працювала перші місяці, до певних адміністративних рішень», - сказала Буславець.

За її словами, лобізм окремих промислових гравців привів до того, що ціна на ринку електроенергії була нижче собівартості виробництва електроенергії.

«Не можна працювати лише на те, щоб знизити ціну для кого-то. Потрібно створювати реальні ринкові умови, щоб і індикативна ціна формувалася адекватно, і не було перекосу через адміністративного втручання», - зазначила міністр.

Популярні новини зараз
Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

За її словами, примусове зниження цін на ринку електроенергії та імпорт електроенергії стали результатом кризи і величезних боргів у галузі. Зокрема, постачальники електроенергії і споживачі заборгували оператора системи передачі "Укренерго" 5 млрд грн. У свою чергу «Укренерго» має 13 млрд грн держпідприємству "Гарантований покупець", яке відповідає за покупку всієї "зеленої" електроенергії та оплату "зеленого" тарифу. Борг "ГарПока" перед "Енергоатомом" складає 5 млрд грн, перед альтернативної генерацією – 9 млрд грн.

Нагадаємо, тимчасово виконуюча обов'язки міністра енергетики та захисту навколишнього середовища Ольга Буславец ініціювала створення Антикризового енергетичного штабу.

Перше засідання Штабу під головуванням прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля відбулося 29 квітня. Засідання пройшло за участю керівництва Минэкоэнерго, НКРЕКУ, Енергоатому, Укргідроенерго, ДП "Гарантований покупець", народних депутатів та усіх ключових учасників ринку.

Результатом першого засідання Антикризового штабу став оновлений енергетичний баланс на 2020 рік, який зменшив напругу в області, надавши розуміння роботи енергетиків до кінця року, що дозволить нормалізувати роботу підприємств.