Відповідний проект постанови схвалено на засіданні Кабінету міністрів України 20 травня.

Кабінет міністрів вніс зміни в постанову про публічних спеціальних зобов'язання (ПСО) на ринку електроенергії, яким знизив для "Енергоатому" частку обов'язкового продажу своєї електроенергії держпідприємству "Гарантований покупець" з 85% до 80%.

При цьому документ зобов'язав "Енергоатом" продавати 5% прогнозного обсягу відпуску електроенергії (затвердженого в прогнозному балансі енергосистеми на відповідний місяць) за двосторонніми договорами на спеціальних сесіях електронних аукціонів.

Таким чином, після прийняття даних змін НАЕК буде відпускати 80% своєї електроенергії "Гарантованого покупцеві" за спецобязательствам, 15% – на ринку "на добу вперед" (РСВ) як це передбачено законом про ринок е/е, ще 5% – на електронних аукціонах за двосторонніми договорами.

Як зазначила в. і. о. міністра Ольга Буславец, відповідну постанову розробило міністерство для реалізації завдань Антикризового енергетичного штабу.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

«Це дозволить поліпшити фінансову ситуацію ДП «Гарантований покупець», НАЕК «Енергоатом» і інших учасників ринку. Також це допоможе промисловим підприємствам з високою часткою електроенергії в продукції отримати доступ до довгострокових контрактів з конкурентним У свою чергу «Енергоатом» отримає додатковий гарантований ринок збуту виробленої електроенергії», - сказала Буславец.

За її словами, прийняття постанови вдосконалить систему спеціальних обов'язків на ринку електроенергії.

Як повідомлялося, 19 травня відбулося друге засідання Антикризового штабу з питань енергетики під головуванням прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля, керівництва державних відомств у сфері енергетики, а також гравці ринку електроенергії.

Під час засідання Шмигаль підкреслив, що Кабмін буде захищати «Енергоатом» від банкрутства і буде контролювати, щоб електроенергія атомних станцій не продавалася зі збитком для держкомпанії. За його словами, держкомпанія кожен місяць отримувала 1 млрд грн збиток з-за того, що продавала електроенергію на балансуючому ринку за півціни.

Перше засідання Штабу під головуванням Шмигаля відбулося 29 квітня. Результатом став оновлений енергетичний баланс на 2020 рік, який зменшив напругу в області, надавши розуміння роботи енергетиків до кінця року, що дозволить нормалізувати роботу підприємств.