Колишній спеціальний представник Держдепартаменту США по Україні Курт Волкер заявив, що російський лідер Путін окупував території України, аби не дозволити їй вступити в НАТО, а також наголосив, що у відповідь на такі дії Альянс повинен надати країні членство і змінити свій статут, що в свою чергу зробить окупацію безглуздою для РФ

Про таке він розповів в ефірі каналу "Україна 24".

"Будь-яка європейська країна, яка відповідає стандартам демократії та верховенства права, робить внесок у зміцнення спільної безпеки, повинна розглядатися як кандидат для вступу. Ми маємо вдихнути нову енергію в процес розширення, який втратив свою динаміку в останні роки. Росія стоїть з іншого боку цих процесів. Росія хоче не дозволити таким країнам, як Україна, Грузія, Молдова, вступити до Альянсу. Вона окупувала території в цих країнах", - сказав він.

Курт Волкер, фото: Getty Images
Курт Волкер, фото: Getty Images

Водночас Волкер пояснив, що члени Альянсу не мають бажання приймати до своїх лав країни, які мають окуповані території, адже за статтею 5 це б автоматично означало необхідність воювати з Росією і відвойовувати ці території силою.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять
Показати ще

"Тому я запропонував, щоб 5 стаття не стосувалася цих територій. Тобто, не давати Росії права вето щодо вступу цих країн до Альянсу в силу того, що вона окупувала там певні території. Відповідна країна та НАТО підписують угоду стосовно того, що 5 стаття не буде безпосередньо стосуватися окупованих територій. Ми зобов'язуємося першими не застосовувати силу, щоб їх повернути, і підтримуємо лише мирну реінтеграцію цих територій і відновлення цілісності країн, що прагнуть вступити до НАТО. Це має позбавити Росію стимулів щодо продовження окупації цих територій", - підкреслив американський дипломат.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Свідки розповіли про образливе прізвисько Путіна в 90-х і його цілі при владі - "Бабло робити треба"

Як повідомляв портал "Знай.ua", вкусив ФСБшника і майже рік сидів у полоні — легендарний український пес повернувся на вірну службу додому.

Також портал "Знай.ua" писав, що Путін запустив бомбардувальники над Чорним морем і пошкодував про це