Глава енергетичного комітету ВР Андрій Герус покриває корупційні схеми Коломойського на «Центренерго», з-за яких держпідприємство отримало 4 млрд грн збитків. Про це написав екс-глава Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, Дмитро Вовк на своїй сторінці в Facebook.

«Джек-пот» від ІВК:
- продаж з неринковою, заниженою ціною пов'язаним особам (феросплавним заводам)
- поставка сировини за завищеними цінами, в 2 рази вище демонізованого «Роттердам+»
Результат на табло: 4 млрд. грн спливло, перетворивши прибуткову держкомпанію у збиткову. Розмір хвостів і прихованих пігулок з продажу е/е і невигідним договорами на поставку вугілля та газу, ще належить дізнатися», - написав Вовк.

При цьому він підкреслив, що правоохоронні органи не діють, як і голова профільного парламентського комітету Андрій Герус.

«Ви запитаєте:
- де ж той несамовитий і безкорисливий борець за справедливість, проти «Роттердам+»
- де ж браві і незалежні НАБУ і САП
Мовчання - знак згоди або підпорядкування», - написав Вовк.

Як повідомлялося, влітку 2019 року в держкомпанії «Центренерго» був призначений новий менеджмент, який пов'язують з групою «Приват» Ігоря Коломойського. За підсумками 2019 року збитки держкомпанії склали 2,5 млрд грн, у 2018 вона була прибутковою (1,4. млрд грн).

зокрема, в серпні "Центренерго" підписала договір на поставку вугілля з Росії на 400 млн грн з ТОВ "Нафта Форс", засновник і директор якої був оператором на АЗС ANP (входить у групу "Приват") в Києві. За інформацією видання «Цензор.немає», вугілля поставлявся за ціною 3 165 грн за тонну, що вдвічі більше від ринкової на той момент - 1 741 грн за тонну. Крім того, «Центренерго» початок постачати за заниженими цінами електроенергію на підприємства групи «Приват» - Нікопольський і Запорізькі заводи феросплавів, «Дніпроазот», а також трейдера «Юнайтед Енерджі».

12 травня народний депутат від "Батьківщини" Михайло Волинець і його колега з фракції "Європейської солідарності" Михайло Бондар закликали прем'єр-міністра Д. Шмигаля, а також в. о. міністра енергетики О. Буславец розібратися із закупівлею енергоносіїв для держкомпанії "Центренерго".

На початку травня під час наради в Минэкоэнерго в. о. міністра Ольга Буславец розкритикувала «Центренерго» за відмову від закупівлі вугілля державних шахт, борги перед шахтарями і початок закупівель природного газу у компанії «Юнайтед Енерджі», близькою до олігарху Ігорю Коломойському, яка стала найбільшим імпортером електроенергії з Росії після так званої «правки Геруса» за відкриття прямих поставок з РФ.