Кабінет міністрів України має намір змінити підхід до визначення та застосування прожиткового мінімуму. Про це повідомляється в авторському матеріалі видання “Сегодня”.

Представники влади анонсували, що розмір прожиткового мінімуму буде підвищений до реальної величини. Так, з 1 січня 2021 року це значення повинно складати не менше 40% медіанної зарплати в нашій країні за попередній рік.

Прожитковий мінімум, скріншот: YouTube
Прожитковий мінімум, скріншот: YouTube

Медіанна зарплата – це середина шкали зарплат всіх працівників. Тобто якщо середня зарплата розраховується шляхом знаходження середнього арифметичного між мінімальними і максимальними зарплатами, з урахуванням величезних зарплат топ-менеджерів, то медіанна враховує ще й те, скільки людей отримують ту чи іншу зарплату.

Тому, як правило, медіанна зарплата виявляється ближче до "середньостатистичної", ніж середня. І значно нижче середньої. На відміну від західних країн, в Україні медіанну зарплату якщо і вважають, то публікують ці дані далеко не регулярно.

Популярні новини зараз
Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Що можна купити на прожитковий мінімум - скріншот з відео

Наголошується, що у жовтні 2019 значення медіанної заробітної плати в Україні становило 7661 грн, а середня зарплата — 10 727 грн.Виходить, що майже 50% українських працівників отримували в місяць 7661 гривень і нижче.

Прожитковий мінімум, фото: 24 Канал
Прожитковий мінімум, фото: 24 Канал

В поточному році зарплати зростуть зовсім не набагато, пише видання. Експерти припускають, що цей показник зросте лише на 5%. Виходячи з цього, можна розрахувати реальний прожитковий мінімум. За даними 2019 року, 40% від 7661 грн — це близько 3065 грн.

Цю суму можна вважати найбільш імовірною для реального прожиткового мінімуму до початку 2021 року

Такими ж повинні бути мінімальні солідарні пенсії і соціальні допомоги, які "прив'язані" до прожиткового мінімуму.

Нагадаємо, раніше на Франківщині будинок потрапив під обстріл блискавками.

Як повідомляє портал Знай.ua, дніпряни сховалися від бурі в ТЦ і потрапили в жахливу пастку - тріщить по швах, штукатурка на голову.

Також Знай.ua писав, що блискавка вразила нацгвардійців, захищали президента від протестувальників.