Пленарне засідання Верховної Ради, що розпочалося о 10.00 18 червня, стартувало одразу з важливих питань – розгляду проекту постанови Програму діяльності Кабінету Міністрів України та звіту про виконання Закону України "Про Державний бюджет України на 2019 рік". Розроблений план розвитку країни прем'єр-міністр України Денис Шмигаль презентував особисто. Втім, замість очікуваної підтримки, Програма Уряду була "забанена" нардепами. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Верховна Рада - фото Знай.ua
Верховна Рада - фото Знай.ua

Україна недоотримала понад 60 млрд податків – Програму Кабміну назвали "туфтою"

Незважаючи на досить тривалу промову прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля щодо нової Програми діяльності Кабміну, нардепи розкритикували і не проголосували за даний проект постанови.

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України ТЦК дав чоловікам 60 днів: повідомити обов'язково Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки
Показати ще

Не обійшлося без, вже традиційних, висловлювань чергової порції емоційної критики від Юлії Тимошенко, заява якої днями викликала хвилю обурень серед українців - мова йде про офіційну підтримку партією "Батьківщина" лідера Радикальної партії Олега Ляшка на довиборах до Верховної Ради по 208-му виборчому окрузі на Чернігівщині.

"Це вже третій Уряд, який працює при президенті Володимирі Зеленському. Весь цей хаос в державі і політику, яка ведеться свідомо проти національних інтересів країни, треба на когось списувати, як свого часу спихнули все що можна на Гончарука. Нинішній прем'єр-міністр не призначив жодного міністра, не зробив самостійно жодної тактики і стратегії, він живе в парадигмі зовнішнього управління і тепер за це буде платити цією посадою. Ми не будемо за цю туфту голосувати", - відзначає лідер фракції "Батьківщина" Юлія Тимошенко.

Юлія Тимошенко - фото Знай.ua
Юлія Тимошенко - фото Знай.ua

А що ж стосується звіту про виконання Закону України "Про Державний бюджет України на 2019 рік", то виходить наступна картина.

Та от недоотримані суми вражають більше, аніж зазначені понадпланові надходження. У 2019 році не забезпечено виконання планових показників окремих доходів загального фонду державного бюджету:

-податку на додану вартість з ввезених на територію України товарів (недоотримано 33,3 млрд грн, або 10,4 %, при тому що план зменшено на 19 млрд грн);

-акцизного податку з вироблених в Україні підакцизних товарів (недоотримано 15,6 млрд грн, або 20,2 %);

-рентної плати за користування надрами для видобування природного газу (недоотримано 10,9 млрд грн, або 27,3 %);

-податку на додану вартість з вироблених в Україні товарів (робіт, послуг) з урахуванням бюджетного відшкодування (недоотримано 5,7 млрд грн, або 6 %).

Проведений аудит засвідчив, що передумови для нелегального виробництва і контрабанди тютюнових виробів призвело те, що в Україні не створено цілісної, ефективної системи державного контролю за виробництвом і обігом тютюну виробів від виробника (імпортера) до споживача.

Проте, жодного слова про те, як з цими факторами Уряд планує боротися у майбутньому, прем'єр так і не повідомив.

Шмигаль, фото: Кабмін
Шмигаль, фото: Кабмін

За словами Дениса Шмигаля, одним із "тягарів" є також сотні неприбуткових держпідприємств, які наразі не приносять ні дивідендів, ні податків до держбюджету. В цьому році підготовлений великий пакет малої, середньої та великої приватизації.

"В Україні сьогодні понад 3 900 державних підприємств. Держава може ефективно управляти декількома десятками підприємств, які можуть наповнювати бюджет і бути бюджетоутворюючими підприємствами на 80 %. Сьогодні такі підприємства визначені, вони не підлягають приватизації, вони будуть корпоратизуватися для того, щоб підвищувати ефективність управління та надходження до бюджету. Решта неефективні, дрібні підприємства, які є тягарем для держави, мають бути приватизовані", - зазначає прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.