Вугледобувне підприємство «ДТЕК Добропіллявугілля» 14 липня відвантажила першу партію вугілля на адресу теплоелектростанцій (ТЕС) державної компанії «Центренерго» в рамках контракту, укладеного 10 липня за ціною імпортного паритету (Роттердам+). Про це йдеться в повідомленні прес-служби компанії «ДТЕК Енерго».
«Укладення угоди про постачання палива дозволило з 13 червня відновити роботу шахт «ДТЕК Добропіллявугілля», які до цього більше трьох місяців перебували в простої з-за неможливості збувати вугільну продукцію», - йдеться в повідомленні.
У компанії підкреслили, що вугілля з шахт «ДТЕК Добропіллявугілля» постачається на ТЕС «Центренерго» за ціною імпортного паритету, яка відповідає європейській і нижче ціни вугілля державних шахт, а також природного газу.
«Відновлення постачань палива на «Центренерго» - знаменна подія не тільки для шахт «Добропіллявугілля», але і для українського вуглепрому в цілому. Реалізація українського вугілля на українські ТЕС не тільки дасть шахтарям впевненість у завтрашньому дні, але й забезпечить істотний внесок у незалежність нашої країни. Зі свого боку ми, як відповідальна компанія, гарантуємо «Центренерго» стабільні поставки вугілля високої якості за конкурентною, прозорою ціною без корупції», - цитується в повідомленні слова Дмитра Сахарука, генерального директора «ДТЕК Енерго».
На даний момент вугілля, яке відвантажується на станції «Центренерго», піднімається зі складів шахт «ДТЕК Добропіллявугілля». На підприємствах ведуться підготовчі роботи з відновлення видобутку. Планується, що видобуток на добропольских шахтах відновиться вже в кінці поточного тижня.
Нагадаємо, формула «Роттердам+» діяла для розрахунку вартості вугілля для встановлення прогнозної вартості електроенергії виключно для промислових споживачів в період 2016-2019 рр. Вона передбачала включення вартості доставки вугілля від хабів Амстердам-Роттердам-Антверпен для всього вугілля. Формула була скасована 1 липня 2019 з введенням ринку електроенергії. Після цього ціна вугілля та електроенергії для промисловості зросла.
Уряд Олексія Гончарука запровадило, а уряд Дениса Шмигаля затвердив у меморандумі з МВФ (підписаний президентом Ст. Зеленським) аналогічний підхід для визначення ціни газу для населення - т. зв. «Амстердам+». Він також передбачає включення вартості доставки газу з Нідерландів - біржа TTF.