Ініціатива «Укртатнафти» про введення спецмита на імпорт дизпалива і скрапленого газу призведе до дефіциту палива на ринку і зростання цін на нього. Про це повідомляється на сайті Нафтогазової Асоціації України.

«НАУ попереджає, ініціатива «Укртатнафти» спровокує підвищення цін на ДТ і ЗВГ для населення з низькою платоспроможністю, промисловості, аграріїв, перевізників, збільшення бюджетних витрат на паливо для армії, комунальних служб, поліції, медицини, оскільки мита включаються у собівартість палива і збільшують ціни для споживачів. Вартість палива вплине на збільшення вартості сільгосппродукції, перевезень і всіх товарів народного споживання», - йдеться в повідомленні.

У компанії також відзначили, за експертними оцінками, додаткове фінансове навантаження на економіку складе 11 млрд грн./рік. Крім того, підкреслили, що штучне обмеження імпорт нафтопродуктів буде мати негативні наслідки для ринку: зруйнує стійку систему нафтопродуктозабезпечення країни, зробить закупівельні ціни на ДТ та скраплений газ в Україні є найвищими в Європі, призведе до ланцюгової реакції, яка спровокує істотне подорожчання всіх товарів і послуг.

«При збільшенні вартості палива з одного джерела (Росії) ціни пропорційно постачальники піднімуть з усіх інших джерел (всі національні виробники і всі іноземні постачальники)», - зазначили в НАУ. І закликали керівництва уряду і Міненергетики не допустити введення спецмита.

Нагадаємо, раніше ПАТ "Укрнафта", АТ "Укртатнафта" та АТ "Укргазвидобування" зверталися зі спільною заявою до Міністерства розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства за фактом нібито антиконкурентних дій при поставках в Україну російського дизельного палива і скрапленого газу, і вимагали введення на них мита у розмірі 8,46%.

Однак Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі при Мінекономрозвитку вирішила не порушувати антисубсидиційне розслідування щодо імпорту в Україну дизпалива і скрапленого газу, тобто відмовилася ввести мито, відповідне рішення комісії було опубліковано 25 червня у виданні «Урядовий кур'єр».