Про це заявив економічний експерт Борис Кушнірук.

«Зараз питання йде про те, що начебто домовились з інвесторами щодо переформатування моделі стимулювання, яке передбачає зменшення тарифу на відновлювальні джерела, але при цьому держава гарантує, що буде викуповувати всю цю електроенергію, яка виробляється з відновлювальних джерел. І якщо це буде забезпечено і буде ухвалено закон, то в цьому випадку ми народили проблем, але можемо вийти з них з найменшими втратами. Якщо не ухвалимо закон, то скоріше за все нас очікують позови в міжнародних судах, які Україна буде програвати цим інвесторам», – сказав Кушнірук.

За його словами, у України немає шансів виграти в міжнародних судах, тому з інвесторами потрібно домовлятись. І якщо більшість з них погодиться на реструктуризацію «зелених» тарифів, ризики щодо судових позовів будуть мінімальні.

«Якщо левова частина погодилися, то в цьому випадку суди пристають на позицію держави, що є загальна домовленість... Якщо буде домовленість і буде ухвалений закон, то, сподіваюсь, це обмежить ризики щодо судових позовів по відношенню до України», - пояснив Кушнірук.

При цьому він підкреслив, що плани держави залучати інвестиції залежать від конкретних дій держави, а не пропонованих законопроєктів для нібито стимулювання інвестицій.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору
Показати ще

Зрозуміло, що державі, яка не виконує своїх зобов’язань по залученню інвестицій, довіряти особливо не можна. Це очевидно, і це, на жаль, не перше і, боюся, що не остання історія, де Україна не вміє працювати з інвесторами. Вона не вміє правильно формулювати механізми, які дозволяють залучати інвесторів, з одного боку. А з іншого боку, вона не вміє виконувати ті зобов’язання, які бере на себе, коли ці інвестиції залучає.

Нагадаємо, Центр Разумкова оцінив збитки держави в 250 млрд грн, якщо депутати не приймуть законопроєкт №3658 щодо зеленої енергетики і інвестори подадуть позови в міжнародні арбітражі.

Як повідомлялося, проект Закону №3658 «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення умов підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії» планується до розгляду Верховною Радою на поточному тижні.

10 червня уряд та інвестори в зелену енергетику підписали меморандум, який повинен вирішити проблеми сектору і допомогти вивести енергетичну галузь з кризи. Зокрема, документ став базою для законопроєкту і передбачає зниження зелених тарифів, посилення відповідальності за неправильні прогнози зеленої електроенергії, а також встановлює графік погашення боргів за таку електроенергію.

За словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, законодавче впровадження положень меморандуму дозволить Україні заощадити близько 2 млрд євро до 2030 року. Також він зазначив, пропонований для прийняття в парламенті законопроект повинен повністю базуватися на положеннях, які прописані в меморандумі.

Нагадаємо, енергетична галузь України переживає кризу. Всі без винятку державні компанії на ринку електроенергії накопичили багатомільярдні борги. Зокрема, борги державного "Гарантованого покупця" перед інвесторами в зелену енергетику перевищили 17 млрд грн.