Після відставки Якова Смолія на початку липня президент Володимир Зеленський підшукує нового голову Національного банку.

Зараз розглядається дев'ять кандидатів на посаду, пише Telegram-канал Шептун.

"Юрій Городніченко, професор економіки університету Берклі (США), найкращий молодий економіст світу за версією авторитетного рейтингу Repec Ideas.

Володимир Лавренчук. Ексглава Райффайзен Банку Аваль вважався одним з топ-кандидатів на посаду глави НБУ ще після відставки Валерії Гонтарєвої в 2018-му, але тоді Петро Порошенко призначив Якова Смолія.

Яків Смолій, скріншот: YouTube
Яків Смолій, скріншот: YouTube

Популярні новини зараз
Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Дмитро Сологуб. Після заяви Смолія про відставку Зеленський запросив на зустріч правління НБУ, щоб обговорити вимоги до нового керівника. Топ-менеджери Нацбанку відзначили, що найкращим вибором став би хтось з них (Катерина Рожкова, Дмитро Сологуб, Олег Чурій, Сергій Холод, Роман Борисенко).

Андрій Кириленко – професор фінансів Кембриджського Університету. Як і Городніченко, він виходець з України, який домігся успіху на Заході. Чим закінчилося спілкування президента з Кириленком невідомо.

Сергій Гурієв. Гурієв виріс у Києві, навчався у Москві, один з найбільш відомих російських економістів ліберального спрямування. Гурієв був змушений покинути Росію у 2013-му, через побоювання за свою свободу і безпеку. Зараз живе і працює у Франції, до недавнього часу був головним економістом ЄБРР.

Обмін валют, скріншот з відео
Обмін валют, скріншот з відео

Кирило Шевченко. Ім'я чинного голови Укргазбанку було першим, кого співрозмовники видання в Раді та ВП називали ймовірним наступником Смолія. Він же – приклад того, як конкретного кандидата намагаються "збити": народний депутат Олександр Дубинський розгорнув проти Шевченка цілу кампанію через свої медіамайданчики.

Сергій Круглик. Екскерівник міжнародного департаменту НБУ часів Сергія Арбузова та Ігоря Соркіна.

Богдан Данилишин. Чинний глава Ради НБУ (в якому він був послідовним опонентом Якова Смолія) і ексміністр економіки в одному з урядів Юлії Тимошенко.

Олена Щербакова. До приходу команди Гонтарєвої Щербакова довгий час працювала на топ-позиціях в Нацбанку, входила в правління регулятора", - йдеться в повідомленні.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, НБУ розгляне питання завершення "кредитних канікул", введених на період дії карантину.

Як повідомляв портал Знай.uа, колишньому главі НБУ Смолія підкинули під будинок домовину і похоронні вінки.

Також портал Знай.uа писав, що ексглаву НБУ Смолія "спіймали" на розкішному житті.