Але щоб розвиватися далі, країні необхідна кардинальна зміна підходу до ціноутворення в розподілі електроенергії. Про це пише економіст Владислав Іноземцев в колонці «Ukraine needs electric grid reform to escape Soviet legacy» для американського видання The Washington Times.

Іноземцев відзначає, що в останні роки країна продемонструвала значні успіхи у розвитку економіки. З 2014 року Україна перестала залежати від імпорту російського природного газу, успішно стабілізувала свою національну валюту-гривню, валютні резерви нещодавно досягли 8-річних максимумів на рівні 28,5 млрд. дол. США, а прибутковість облігацій, деномінованих в доларах, так і в євро, досягла рекордно низького рівня в січні.

Але не дивлячись на макроекономічне зростання, Україна досі не вирішила проблему із застарілою інфраструктурою, зокрема в енергетичному секторі.

«Протягом всього пострадянського періоду українські електромережі працюють з мінімальними обсягами модернізації або ремонту. Вік приблизно 64 високовольтних електромереж становить 40 і більше років, а втрати в мережах досягають 10 % всього вироблюваного в країні обсягу електроенергії», - зазначає експерт.

Іноземцев стверджує, що для розвитку і процвітання країні необхідно кардинально змінити принципи ціноутворення тарифів на розподіл електроенергії. Експерт зазначає, що нові механізми ціноутворення забезпечать поступове поліпшення стану українських електромереж. Таким новим механізмом є перехід на стимулюючий тариф (RAB-тариф), який був успішно введений в період з кінця 1990-х по 2004 рік не тільки у всіх європейських країнах, але також і в Грузії.

Популярні новини зараз
Зустрічатимемо Сонце о 3 ночі: коли Україна востаннє перейде на "зимовий час" Українцям не повністю виплатять першу "теплу" субсидію: у чому причина Міносвіти підтримало нові правила для учнів: що заборонять у школах Школярі будуть вдома довше: скільки триватимуть зимові канікули
Показати ще

«Система стимулюючого ціноутворення дозволила б електророзподільних компаніям отримувати таку необхідну їм прибуток і направляти її як на ремонт і модернізацію, так і на будівництво відсутніх в даний час в Україні «розумних» електромереж», - каже Іноземцев.

Зазвичай виплачується власникам дохід прив'язується до середньої вартості капіталу в країні – так званому показнику WACC. Проте, зазначає експерт, навіть пропонована Регулятором в Україні ставка на нові активи значно нижче WACC, не кажучи вже про старих активах, власникам яких пропонується ставка 1% в рік. Іноземцев підкреслює, що цей підхід підриває весь проект з модернізації інфраструктури. А між тим, в модернізацію електромереж до 2030 року необхідно інвестувати не менше 12,5 млрд доларів США.

«Якщо Україна хоче вийти на європейський рівень та інтегрувати свої електромережі з електромережами західних сусідів і при цьому забезпечити довгострокову незалежність від Росії, їй потрібно якомога швидше провести реформу, основою якої є справедливий і прозорий RAB-тариф», - стверджує експерт.

Нагадаємо, раніше американський енергоексперт Едвард Чоу зазначив, що без сучасної енергоінфраструктури Україна не зможе увійти в європейський енергоринок.