Сьогодні в Україні настав той день, коли кількість використаних ресурсів перевищує той обсяг, який природа здатна відновити за рік. Починаємо жити в борг.

24 липня 2020 року – День екологічного боргу в Україні. Його вираховує науково-дослідна організація «Глобальна мережа екологічного сліду» (Global Footprint Network, GFN).

Цей день наступає для кожної країни в різні дні, адже всюди ресурси викристовуються по різному. Наприклад, у Фінляндії на одну людину припадає 12,6 глобальних гектарів біоресурсів, а використовується з них 6,3. В Україні одна людина може використати 2,8 глобальних гектара ресурсів, але по факту споживає більше 2,9 гектара.

Борг з’являється через те, що людство виснажує природний капітал, а це ставить під загрозу майбутню ресурсну безпеку людства. Ціна цього глобального екологічного марнотратства проявляється в знелісненні, ерозії ґрунтів, втраті біорозмаїття, накопичення вуглекислого газу в атмосфері. Це призводить до змін клімату та частих екстремальних погодних умов.

День екологічного боргу – ще одне нагадування людству про те, що за наше споживацьке ставлення до природи рано чи пізно доведеться платити. І платити будуть ніхто інші, як наші діти та онуки, в яких ми відбираємо майбутнє.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Тому кожен має невідкладно почати змінювати свій спосіб життя, щоб зменшити екологічний слід. Це просто.

Достатньо всього лише:

❎відмовитись від спонтанних і непотрібних покупок;

🚮сортувати сміття або зменшувати його продукування;

🚴‍♂частіше їздити на громадському транспорті чи велосипеді, більше ходити пішки;

🚰економно використовувати воду та електроенергію та втілювати поради, які покращать енергоефективність будинку.

Стан нашої планети – це дії кожного з нас. Давайте змінюватись!